VEZANI TEKST - Ko sve nije dostavio imovinske kartone: Od načelnika do kompletnih vijeća, ima i "ponavljača" u kršenju zakona

Uz objavu imena zvaničnika, Centralna izborna komisija BiH tada je odlučila prvo ih upozoriti da su zakonski obavezni dostaviti imovinske kartone, te im je dat dodatni rok od sedam dana da to učine.

No još nije poznato ko je u dodatnom roku izvršio obavezu, a ko će biti kažnjen, s obzirom na to da ova informacija još nije spremna imajući u vidu obimnost materijala, pa nije bila na dnevnom redu sjednice Centralne izborne komisije BiH.

Po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, zvaničnici su dužni dostaviti imovinske kartone, a kazna za nepostupanje je od 300 KM do 3.000 KM.

Ovu obavezu nije bilo ispunilo čak 2.099 lokalnih zvaničnika izabranih u prošlom, i njih 764 izabrana u ovom mandatu.

Po zakonu, ovih 2.099 zvaničnika su izjave o imovinskom stanju morali dostaviti u roku od 30 dana od isteka mandata 2016-2020. godina, a ovih 764 u roku od 30 dana po objavi rezultata izbora održanih 2020. godine.

Među njima ima načelnika, gradonačelnika, vijećnika, bivših ministara, "ponavljača" u nepostupanju po zakonu, ali i preminulih.