open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Tri novooboljele osobe: Uskoro ukidanje dijela mjera u HNK
U posljednja 24 sata u Sveučilišnoj bolnici Mostar testirano je 228 uzoraka na prisustvo koronavirusa, od čega su tri pozitivna i to iz Čitluka,  rečeno je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.
22.04.2020. u 13:59
get url
text

- U izolacijskom bloku Covid-bolnice SKB Mostar u ovom trenutku leži 20 bolesnik. Od toga pet je u respiracijskom centru, a njih 15 u izolacijskom bloku 2, od čega je sedam na respiratoru, a ostali se oporavljaju. U protekla 24 sata nije bilo novih hospitalizacija u Covid-bolnici a jedna osoba je otpuštena kao izliječena. Bolesnici koji se nalaze na respiratoru, izrazito su u teškom kliničkom stanju. Za sada uspješno odolijevamo svim poteškoćama i nastojimo da svi bolesnici se zbrinu na adekvatan način - kazao je dr. Siniša Skočibušić, specijalista infektolog SKB-a Mostar.

Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK, je poručio da raduje činjenica da već nekoliko dana podaci s terena govore da situacija stagnira, čak i da je u blagom padu. Na pitanje da li je vrijeme za ublažavanje mjera, kazao je da je donesen zaključak na koordinaciji Vlade i Štaba, u saglasnosti sa strukom, da ako se nastavi ovaj trend stagnacije, čak i pada, uskoro možemo očekivati ublažavanje dijela donesenih mjera, možda već u periodu nakon prvomajskih praznika. Govoreći koje bi to prve ukinute mjere mogle biti, Juka je istaknuo da su vjerovatno u pitanju mjere koje se odnose na zabranu napuštanja mjesta prebivališta, odnosno ograničenja u kretanju stanovništva.

- Da se ne bi desio ponovni udar koji bi produžio agoniju, ostanimo disciplinovani, hrabri i staloženi, kako bismo ove dane koji su pred nama izdržali i doživjeli prvi korak u normalizaciji naših života - poručio je Juka.

Smiljan Vidić, komandir Kriznog štaba Civilne zaštite grada Čapljine je iznoseći stanje u ovom gradu je iznio ohrabrujuće vijesti da u zadnja četiri dana nije bilo pozitivnih testova, od napravljenih oko 80.  Napomenuo je kako su trenutno 23 osobe u Čapljini pozitivne, a od 400 osoba koje su bile u samoizolaciji, trenutno je broj spao na 187.

- Generalna ocjena je da se ogroman broj ovih koji su u samoizolaciji pridržavaju mjera, ali ima pojedinaca koji su ih kršili. Kako je vrijeme odmicalo, ljudi su dolazili do spoznaje da tim svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju sebe i sve oko sebe, te sada više nemamo kršenje samoizolacije - rekao je Vidić.

Dodao je kako su podijelili maske svim stanovnicima, a da su za medicinske radnike nabavili 100 specijaliziranih odijela i ostalo što je potrebno. Prema informacijama iz MUP-a HNK, izvršeno je 476 nadzora a evidentiran je jedan prekršilac odredbe o samoizolaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.