Javni sektor

Trivić: Mnogi sa spornim diplomama su na ključnim pozicijama u RS-u

Objavljeno: 02.09.2019. u 14:22

Trivić je rekla novinarima da ako je sektor javan, ni podaci iz diploma ne bi smjeli biti tajna

Jelena Trivić

Problem je što su mnogi sa spornim diplomama na ključnim pozicijama u Republici Srpskoj (RS) i zato nam je stanje kakvo jeste, tvrdi poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić.

Kaže da postoji ogroman otpor pojedinih institucija u tom bh.entitetu, među kojima su na prvom mjestu ministarstva, Geodetska uprava, Investiciono-razvojna banka, Poreska uprava i druge, da ne objave spisak svojih zaposlenih, mjesto, ustanovu i datum diplomiranja.

Nakon što su i zvanično u Banjoj Luci počeli s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom se traži javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru u Republici Srpskoj, Trivić je rekla novinarima da ako je sektor javan, ni podaci iz diploma ne bi smjeli biti tajna.

- Trenutno jesu tajna - rekla je ona i najavila da će u Narodnu skupštinu uputiti inicijativu, s najmanje 3.000 potpisa građana, kojom traže da se za svakog zaposlenog pored stručne spreme dodaju i podaci iz diplome te da nadležni organ, koji vodi registar zaposlenih u javnom sektoru, provjerava vjerodostojnost podataka o diplomama u javnom sektoru.

Kako bi se to provelo, zahtjevaju izmjene i dopune Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru kako bi se izmjenila dva člana.

PDP ovu akciju provodi po motom „Znanjem za Srpsku“, a, navela je, RS danas vode „neznalice i bahati“.

Njen stranački kolega Draško Stanivuković kaže da u institucijama RS postoje oni koji kriju, one koji nemaju diplome.

- A to su ministri i rukovodeći ljudi - ustvrdio je Stanivuković i dodao da je neophodno mijenjati sistem, u kojem se kriju i oni "koji su krivi za nerasvjetljenja ubistva, kriminal i koruciju...".

Najavili su i da će potpisivanje ove peticije od srijede početi i u Prijedoru, Srpcu, zatim i u drugim gradovima, kako bi prikupili više od 3.000 potpisa.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije