Njemu je u petak potvrđena zaraza koronavirusom, a unutar 24 sata hospitaliziran je u vojnoj bolnici Walter Reed. Kako je Trump nedugo nakon zaraze razvio simptome temperature, umora i otežanog disanja, doktorisu krenuli s njegovim liječenjem. Prvo su mu dali koktel antitijela, potom Remdesivir, a danas su ljekari otkrili da je primio i prvu dozu deksametazona.

- Razgovarali smo hoćemo li uopće početi s terapijom deksametazona, ali smo zaključili da su prednosti veće od mogućih posljedica - dodao je.

Deksametazon je protuupalni kortikosteroid, jeftin je i široko dostupan.

Prema rezultatima studije univerziteta Recovery u Oxfordu, deksametazon ne pomaže onima koji imaju blage simptome covida-19, odnosno onima kojima ne treba pomoć pri disanju. Bio je učinkovit samo kod pacijenata koji su trebali kisik te još više kod onih koji su bili na respiratorima.

VEZANI TEKST - Doktori iznijeli nove podatke o Trumpu: Dobio je prvu dozu deksametazona, "usponi i padovi su česti"

U ovaj veliki klinički pokus uključena su 2.104 pacijenta koji su bili nasumično odabrani među hospitaliziranim bolesnicima. Oni su 10 dana svakodnevno dobivali doze od 6 mg lijeka (bilo oralno ili intravenozno). Druga nasumično odabrana grupa od 4.321 pacijenta dobivala je uobičajenu zdravstvenu njegu za covid-19. Među onima koji su dobivali uobičajenu njegu smrtnost nakon 28 dana bila je najviša u grupi bolesnika koji su trebali respiratore (41%), nešto manja bila je kod onih koji su trebali kisik (25%), a najmanja među onima koji nisu trebali nikakve respiratorne intervencije (13%).

Deksametazon je smanjio smrtnost kod pacijenata na respiratorima za jednu trećinu, a onih na kisiku za jednu petinu.

Bolesnici koji nisu trebali pomoć u disanju nisu imali dokazane koristi od lijeka.

Na temelju ovih rezultata autori studije su zaključili da bi deksametazon mogao spriječiti svaku osmu smrt bolesnika na respiratoru te svaku dvadeset i petu kod onih koji uzimaju kisik.

- Ovo je za sada jedini lijek za koji se pokazalo da značajno smanjuje smrtnost. To je velik korak naprijed - komentirao je u junu rezultate studije epidemiolog Peter Horby sa univerziteta Oxford.