open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo zdravlja
Turska: Do sada više od 462.000 zdravstvenih radnika vakcinisano protiv koronavirusa
Više od 462.000 zdravstvenih radnika u Turskoj do sada je primilo prve doze vakcina protiv koronavirusa, saopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja.
15.01.2021. u 11:15
get url
text

U 12.30 sati po lokalnom vremenu, uživo prebrojavanje vakcinisanih pokazalo je da je više od 462.080 osoba do sada dobilo prve doze.

Lider turske Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli također je primio prvu dozu vakcine, nakon poziva ministra zdravlja.

- Nadam se da će imunizacija pomoći da se riješimo pandemije što prije i pozivam sve ljude da se vakcinišu - naveo je Bahceli na Twitteru.

U Turskoj je jučer počela masovna vakcinacija i to od zdravstvenih radnika, a prvu dozu je jučer primio i predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Inače, vakcinacija će biti provedena u četiri koraka. U prvom koraku vakcinišu se zdravstveni radnici. Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Turskoj ima 1,1 milion medicinskih radnika koji će biti vakcinisani u roku od mjesec dana.

Također, u prvom koraku bit će vakcinisane osobe starije od 65 godina i odrasli koji žive u prepunim mjestima kao što su skloništa.

Zatim slijede radnici u važnim službama, ljudi stariji od 50 godina i osobe s bar jednom hroničnom bolešću. U trećoj fazi, vakcine će dobiti osobe mlađe od 50 godina s barem jednom hroničnom bolešću, mladi i oni koji imaju posao. U završnoj fazi bit će vakcinisane sve preostale osobe.

Druga doza vakcine bit će davana nakon 28 dana, a oni koji su se već oporavili od koronavirusa neće biti imunizovani u periodu od četiri do šest mjeseci nakon oporavka.

Tri miliona doza vakcina koje je proizveo SinoVac stiglo je u Tursku 30. decembra.

U zemlji je uveden policijski sat u noćnim satima radnih dana, kao i tokom vikenda, a u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa.

Ove nedjelje, Erdogan je najavio da će mjere postepeno biti popuštane, jer je primjećen znatan pad slučajeva infekcije.

Od decembra 2019. godine, pandemija je odnijela skoro dva miliona života u 191 zemlji i regionu, registrovano je više od 93,15 miliona slučajeva zaraze, a oporavljeno više od 51,42 miliona pacijenata.

Sjedinjene Američke Države, Indija i Brazil ostaju i dalje zemlje najpogođenije virusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.