open-navfaktor-logo
search
Izručit će teroriste
Turska povlači veto, podržat će kandidaturu Finske i Švedske za NATO
Turska će podržati kandidaturu Finske i Švedske u NATO, kazao je u danas finski predsjednik Sauli Niinisto.
28.06.2022. u 20:47
get url
text

VEZANI TEKST - Ulazak u alijansu: U Madridu se sastali lideri Turske, Finske, Švedske i NATO-a

Kako se navodi, ministri vanjskih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su memorandum o proširenju NATO-a na ove dvije. 

- Postignut je trostrani sporazum - rečeno je u NATO-u.

U sporazumu koji je potpisan u Madridu navodi se:

"Finska i Švedska neće podržati YPG/PYD i organizaciju opisanu kao FETO u Turskoj. Turska također pruža punu podršku Finskoj i Švedskoj protiv prijetnji njihovoj nacionalnoj sigurnosti. Finska i Švedska snažno odbacuju i osuđuju terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama. Finska i Švedska nedvosmisleno osuđuju sve terorističke organizacije koje napadaju Tursku i izražavaju najdublju solidarnost sa Turskom i porodicama žrtava.

Finska i Švedska potvrđuju da je PKK zabranjena teroristička organizacija. Finska i Švedska se obavezuju da će spriječiti aktivnosti PKK i svih drugih terorističkih organizacija i njihovih proširenja, kao i aktivnosti pojedinaca u povezanim i inspirisanim grupama ili mrežama povezanim s ovim terorističkim organizacijama. Turska, Finska i Švedska dogovorile su se da pojačaju saradnju kako bi spriječile djelovanje ovih terorističkih grupa. Finska i Švedska odbacuju ciljeve ovih terorističkih organizacija.

Nadalje, Finska se poziva na nekoliko nedavnih izmjena svog Krivičnog zakona kojima su doneseni novi zakonski akti kao kažnjivi teroristički zločini. Posljednje izmjene stupile su na snagu 1. januara 2022. godine, kojima je proširen obim učešća u djelovanju terorističke grupe. Istovremeno, javno podsticanje na teroristička djela inkriminisano je kao posebno djelo. Švedska potvrđuje da 1. jula stupa na snagu novi, oštriji Zakon o terorističkim prestupima, te da vlada priprema dalje pooštravanje zakona o borbi protiv terorizma.

Turska, Finska i Švedska potvrđuju da sada između njih nema nacionalnog embarga na oružje. Švedska mijenja svoj nacionalni regulatorni okvir za izvoz oružja u odnosu na NATO saveznike. Ubuduće će se izvoz oružja iz Finske i Švedske odvijati u skladu sa solidarnošću Alijanse i u skladu sa članom 3. Washingtonskog sporazuma.

Turska, Finska i Švedska su se obavezale na sljedeće konkretne korake:

- Uspostaviti zajednički, strukturisani mehanizam dijaloga i saradnje na svim nivoima vlasti, uključujući i organe za provođenje zakona i obavještajne agencije, kako bi se poboljšala saradnja u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i drugih zajedničkih izazova kako oni odluče.

- Finska i Švedska će borbu protiv terorizma voditi odlučno, u skladu sa odredbama relevantnih dokumenata i politika NATO-a, te će poduzeti sve potrebne korake za dalje pooštravanje domaćeg zakonodavstva u tom cilju.

- Finska i Švedska će ekspeditivno i temeljito rješavati zahtjeve Turske za deportaciju ili izručenje osumnjičenih za terorizam koji su na čekanju, uzimajući u obzir informacije, dokaze i obavještajne podatke koje je pružila Turska, te uspostaviti neophodne bilateralne pravne okvire za sigurnosnu saradnju s Turskom, u skladu s Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

- Finska i Švedska će istražiti i zabraniti sve aktivnosti finansiranja i regrutacije PKK i svih drugih terorističkih organizacija i njihovih proširenja, kao i podružnica ili inspirisanih grupa ili mreža.

- Turska, Finska i Švedska se obavezuju da će se boriti protiv dezinformacija i spriječiti da se njihovi domaći zakoni zloupotrebljavaju u korist ili za promovisanje terorističkih organizacija, uključujući aktivnosti koje podstiču nasilje protiv Turkiye.

- Finska i Švedska će osigurati da njihovi odgovarajući nacionalni regulatorni okviri za izvoz oružja omoguće nove obaveze prema saveznicima i odražavaju njihov status kao članice NATO-a.

Za implementaciju ovih koraka, Turska, Finska i Švedska će uspostaviti Stalni zajednički mehanizam, uz učešće stručnjaka iz ministarstava vanjskih poslova, unutrašnjih poslova i pravde, kao i obavještajnih službi i sigurnosnih institucija. Stalni zajednički mehanizam će biti otvoren za druge da mu se pridruže.

Turska je također potvrdila svoju dugogodišnju podršku politici otvorenih vrata NATO-a i pristala je podržati na samitu u Madridu 2022. poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a".​​​​​​

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije se sastao s Jensom Stoltenbergom, finskim predsjednikom Saulijem Niinistom te švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

- Ove tri zemlje su se dogovorile da će zajedno raditi na jačanju borbe protiv terorizma. Ovo uključuje jačanje zakona na domaćem nivou, borbu protiv PKK i rad na izručenjima sa Turskom. Ovo omogućuje nastavak pridruživanja ove dvije zemlje Alijansi - kazao je Stoltenberg.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.