open-navfaktor-logo
search
Izvršene provjere
Tužilaštvo BiH demantuje Viškovića: Vlada RS-a nije dobila ponudu za sporne respiratore iz Kine
Tužilaštvo BiH vršilo je provjeru informacija, koje su se pojavile u medijima, a u kojima se navodi da su vlastima u RS-u nuđeni respiratori, koje je Federalna uprava civilne zaštite posredstvom firme Srebrena malina nabavila iz Kine, a čija je kupovina odbijena.  
21.05.2020. u 17:29
get url
text

- Nakon izvršenih provjera, utvrđeno je da Vlada RS-a nije dobila ponudu za sporne respiratore oznake ACM 812 A - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Podsjećamo, premijer RS-a Radovan Višković ranije je izjavio da je "RS imala prije Federacije BiH ponudu za kupovinu respiratora o kojima se vodi istraga u tom bh. entitetu, ali je odbijena".

- Ono što je u Federaciji BiH pod istragom, te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH. Nismo ih uzeli u RS, ne zato jer je premijer pametan ili neko od nas. Za svaki respirator koji je nabavila RS i koji je platila, saglasnost je davao Peđa Kovačević, načelnik Klinike za intenzivnu njegu UKC-a. On je rekao da ove mašine ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata. Zato ih nismo ni uzeli, neko je drugi donio odluku i uzeo ih, ali to je njihovo pravo - kazao je Višković.

Iz Tužilaštva su dodali da tužilački tim nastavlja intenzivne aktivnosti i u narednim danima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.