open-navfaktor-logo
search
Zvanični podaci
U bankama u RS-u 48 sumnjivih transakcija na pranje novca
Nije bilo sumnjivih transakcija na finansiranje terorističkih aktivnosti
22.09.2019. u 11:14
get url
text

Banke u Republici Srpskoj (RS) su u prošloj godini prijavile Finansijsko-obavještajnom odjeljenju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ukupno 48 sumnjivih transakcija na pranje novca, u ukupnom iznosu od 127 miliona KM, podaci su Agencije za bankarstvo RS. Nije bilo sumnjivih transakcija na finansiranje terorističkih aktivnosti.

U izvještaju Agencije za bankarstvo precizira se da je prijavljena jedna sumnjiva bezgotovinska transakcija u iznosu od 103,5 miliona KM, a ta sredstva su po nalogu Finansijsko obavještajnog odjeljenja SIPA-e bila blokirana pet dana.

Također, banke su prijavile 31 sumnjivog klijenta na pranje novca, a jedan od njih prijavljen je zbog sumnje na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Banke u RS su u 2018. godini prijavile ukupno 179.658 gotovinskih transakcija u vrijednosti od tri milijarde i 998 miliona KM, što predstavlja 0,46 posto ukupno obavljenih transakcija u bankarskom sektoru tog bh. entiteta, odnosno 6,64 posto ukupne vrijednosti obavljenih transakcija u bankarskom sektoru RS.

Iz Agencije su najavili dalje praćenje platnog prometa i aktivnosti na sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te u tom smislu smatraju da je neophodno unapređivati saradnju s drugim nadležnim institucijama. O izvještaju ove agencije izjasnit će se poslanici Narodne skupštine RS-a na narednoj sjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.