- Prvi incident se dogodio sedmog februara oko tri sata ujutro, kada smo obaviješteni o masovnoj tuči u bihaćkom naselju Založje. Tada su kod 24-godišnjaka iz Bihaća konstatirane teže tjelesne povrede, međutim osim iskaza da je došlo do sukoba mještana i migranata, nismo imali više saznanja - kazao je glasnogovornik Policije USK Ale Šiljdedić.

Drugi sukob za kojeg je policijskom istragom utvrđeno da je povezan sa prvom incidentnom situacijom, evidentiran je dan kasnije.

- Tada nam je prijavljen fizički sukob više osoba u naselju Mali Lug kod Željezničke stanice u Bihaću, nakon kojeg su zbog težih tjelesnih povreda hospitalizirana tri državljanina Pakistana starosti 17, 20 i 26 godina. Operativnim radom na terenu potvrđena je tačnost ovih navoda, te je za sada identificiran jedan od učesnika u drugom sukobu, a radi se o 35-godišnjem muškarcu iz Bihaća - dodao je Šiljdedić.

Šiljdedić je jutros za Faktor kazao kako sukobi migranata i lokalnog stanovništva nisu česta pojava.

- Oni se uglavnom sukobljavaju međusobno unutar kampova. Oni imaju neke svoje sukobe, zbog njihovih nacionalnih ili vjerskih razlika, činjenice da veliki broj njih boravi u skučenom prostoru, zatim frustracije zbog nemogućnosti da ostvare svoje ciljeve i slično. Nema tako često sukoba sa bh. državljanima, a i kada se dese, uglavnom tu postoji neka poveznica odranije, odnosno da su državljani BiH s njima imali neki biznis, podizali novac za njih iz inostranstva, izdavali im prostore, obećavali pomoć pri prelasku granice, organizirali i vršili prevoz, ili zbog djevojaka koje su s njima imale neki kontakt - kazao je Šiljdedić.

FOTO: SCREENSHOT

Dodao je da je u konkretnom slučaju u toku istraga kojom će se utvrđivati okolnosti i motivi ovih sukoba.

Istaknuto je i kako će video snimak, koji se pojavio na društvenim mrežama, pomoći u identifikaciji svih učesnika drugog sukoba i kvalifikaciji krivičnog djela nanošenja teških tjelesnih povreda, a rečeno je i kako se najvjerovatnije radilo o nekoj vrsti osvete za napad u kojem je teško povrijeđen građanin Bihaća.

Prema nezvaničnim informacijama, napad na migrante predvodio je Mirhad Gverić, nakon što je u nedjelju pretučen njegov brat Alvir Gverić.

Mirhad Gverić je, nakon napada, organizirao grupu koja je krenula da "provodi pravdu" u Bihaću uz poruku da ovo vide "oni koji u javnosti brane migrante".

Sve su snimali i snimak jutros objavili na facebooku, ali je on ubrzo uklonjen.

Na snimku se vidi najmanje pet osoba kako šakama, nogama i palicama tuku dvojicu migranata koji mole za pomoć.