open-navfaktor-logo
search
Zajedno pola stoljeća
U "bubi" iz 1971. prešao pola miliona kilometara
Ovaj automobil je moje sve i jako sam sretan što ga imam, ispričao je 87-godišnji vlasnik "bube" Orhan Ertem
16.09.2018. u 12:12
get url
text
get url
text

Osamdesetsedmogodišnji Orhan Ertem iz distrikta Cankaya, u glavnom gradu Turske Ankari, kupio je u Parizu davne 1971. godine čuvenu Wolksvagenovu “bubu”, i od tada je, tačno 47 godina, od nje nerazdvojan, pazi je i čuva.

{$galerijaFotografija}

Ertem je u razgovoru s novinarom Aanadolu Agency istakao kako je 1971. godine otišao na školovanje u Francusku, gdje je odlučio kupiti prvi Wolksvagenov model. Nakon što je završio fakultet u Parizu, odlučio je vratiti se u Tursku i na taj put krenuti upravom ovim automobilom.

Navodi kako ga u proteklih 47 godina mnogo lijepih uspomena veže za ovaj jedinstveni automobil.

Uz ostalo, njegova kompletna porodica naučila je voziti upravo na njegovoj “bubi”, s kojom je, kako kaže, prešao više od 500.000 kilometara.

 - Ne, nikada nisam razmišljao o prodaji 'bube'” - bez razmišljanja odgovara Ertem na pitanje novinara, te nastavlja:

“To je jako izdržljiv automobil. Ljeto, zima, uopće nije bitno. Danas ga još uvijek koristim. Svako ga posmatra kao muzejski eksponat. Mnogi me pitaju da li ga još uvijek koristim, ja im kažem da ga samo nisam vozio dok je bio na tehničkom pregledu.”

Navodi kako "buba" za njega predstavlja nešto posebno, svakako i zbog činjenice jer jer prvi vlasnik.

- U potpunosti poznajem prirodu ovog automobila i on je isto tako navikao na mene. Ovaj automobil je moje sve i jako sam sretan što ga imam - ispričao je Ertem.

"Buba" je prvi model fabrike Wolksvagen. Proizvodio se od 1938. do 2003. godine i bio je jedan od najpopularnijih i najprodavanijih automobila na svijetu sa ukupno 21.529.464 proizvedenih primjeraka.

U historiji autoindustrije "buba" je jedini model koji tokom svoje dugogodišnje proizvodnje nije pretrpio skoro nikakvu bitniju dizajnersku promjenu. Zbog njegove velike popularnosti, fabrika Wolksvagen je 1998. godine napravila remake, tzv. "novu bubu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.