VEZANI TEKST - Performans ispred Narodnog pozorišta uznemirio građane, Twitter gori

Performans na trgu ispred Narodnog pozorišta u kojem je učestvovao i obnaženi muškarac izazvao je burne reakcije javnosti, naročito na društvenim mrežama gdje dominiraju negativni komentari. Uglavnom se ukazuje na to da se "ne radi o umjetnosti" već da je to "društveno neprihvatljivo ponašanje na javnom mjestu", da se time krši Zakon o javnom redu i miru te tome slično. 

Predstave ili performansi sličnog sadržaja izvedeni su i kasnije večeras pred Narodnim pozorištem. 

Za to vrijeme čelnik stranke koja predvodi vlast u Kantonu Sarajevo Naroda i pravde Elmedin Konaković te uže stranačko rukovodstvo i istaknuti članovi NiP-a iz centra grada su "pobjegli" na Ilidžu. Naime, na Ilidži je održan koncert kojim je otvoreno obnovljeno izletište Stojčevac, ali i ljetna turistička sezona u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Pogledajte video koji je Haris Zahiragić snimio večeras ispred NPS: Žestoka rasprava, došla i policija

Konakovića i NiP, kao i ostatak "Trojke", koalicije na vlasti u KS, građani smatraju odgovornim za današnja dešavanja u Sarajevu, uključujući i performans u kojem je učestvovao obnaženi muškarac ispred Narodnog pozorišta. 

Na društvenim mrežama su se pojavili brojni snimci nastali tokom performansa, kao i fotografije. Građani, između ostalog, uz negodovanja, dijele i fotografiju koju možete vidjeti ispod.

Nakon burnih reakcija oglasila se i Vlada Kantona Sarajevo.

- Vlada KS se ograđuje od događaja pred Narodnim pozorištem, on nije dio projekta Kultura na ulice. Performans koji se dešava večeras ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nije dio projekta Kultura na ulice Vlade Kantona Sarajevo.

Vlada KS se ograđuje od događaja. Organizator snosi odgovornost za sadržaj. Eksplicitne nage scene su neprimjerene za javno izvođenje, jer postoje prostori koji su adekvatni za takve umjetničke koncepte. Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo večeras se održava performans koji je zaprepastio građane, s obzirom da je obnaženi muškarac hodao trgom - glasi objava na Facebook stranici Vlade KS napisana vidno u žurbi i svojevrsnoj panici. 

No Vlada KS je itekako znala šta će se dešavati ispred Narodnog pozorišta. Performans pod nazivom "Together" najavljen je mnogo ranije i Vlada KS, a u najmanju ruku ministar kulture Samir Avdić (NiP), bili su obaviješteni. 

Dokazuju to i, primjera radi, objave na društvenim mrežama u kojima je označen i ministar Avdić. Jedan takav FB post je podijelila Jasmina Prolić koja se večeras tokom prijenosa uživo na FB stranici kantonalnog zastupnika Harisa Zahiragića predstavila kao organizatorica. 

Performans za kojeg je očito sveopća procjena da je neprimjeren prekinut je večeras u 22 sata.