Antifašizam

U Dolini heroja na Tjentištu obilježena 76. godišnjica Bitke na Sutjesci

Objavljeno: 16.06.2019. u 17:29

Stotine članova antifašističkih udruženja iz nekoliko zemalja bivše Jugoslavije obilježilo je na Tjentištu godišnjicu Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih, ali i najslavnijih bitaka iz Drugog svjetskog rata

FOTO: Anadolija

Stotine članova antifašističkih udruženja iz nekoliko zemalja bivše Jugoslavije obilježilo je na Tjentištu godišnjicu Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih, ali i najslavnijih bitaka iz Drugog svjetskog rata.

Sa zastavama država iz kojih dolaze, ali i bivše Jugoslavije, prepoznatljivim partizanskim kapama i petokrakama te slikama Josipa Broza Tita, pored spomenika herojima Sutjeske i spomen kosturnice u kojoj počivaju poginuli partizani, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali su počast herojima.

U podnožju monumentalnog spomenika organizovan je bogat kulturno-umjetnički program, a u obraćanjima predstavnika Saveza antifašista BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore naglašen je značaj bitke tokom koje je osujećena ofanziva njemačke vojske i domaćih izdajnika, poznata pod nazivom "Švarc", te su se, iako uz velike gubitke, partizanske jedinice s Glavnim štabom i vrhovnim komandantom Titom, uspjele probiti iz obruča.

- Ovo je sveto mjesto svih nas, bez obzira s kojeg područja bivše zajedničke nam domovine dolazimo. Ovo mjesto je pokrenulo preokret. Čini mi se da je ovo sjajna prilika, kada se sjećamo onih koji su nas okupili, da i mi počnemo govoriti o preokretu. Nije fašizam pobijeđen ni u jednoj od naših država. Neofašizam raste, cvjeta, buja. U mnogim od ovih zemalja zaštićen je od vlasti. Mi smo stvorili sve ove zemlje, antifašisti su stvorili sve republike, zahvaljujući kojima su nastale ove države u kojima živimo. Antifašisti imaju pravo i odgovornost, zbog onih koji su nas ovdje doveli, da mnogo snažnije i jedinstvenije kažemo i napravimo novi preokret. Ne može više ovako - naglasio je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

FOTO: Anadolija

Organizator ovogodišnjeg programa obilježavanja godišnjice bitke na Sutjesci bio je Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Predsjednik Franjo Habulin zadovoljan je odzivom, a posebno zbog činjenice da su na Tjentište došli ljudi iz svih dijelova bivše Jugoslavije koji u Dolini heroja osjećaju duh zajedništva. Osim na herojstva partizana, on je skrenuo pažnju i na podjele među antifašistima koji već godinama godišnjicu Bitke na Sutjesci obilježavaju odvojeno. Jučer je to uradio Odbor Vlade RS, a danas predstavnici SABNOR-a BiH u saradnji sa prijateljima iz Hrvatske.

- Nikakve podjele nisu dobre i uvijek treba stvarati prostor za razgovor, međusobno približavanje i sve ono što nas dijeli. Sjesti i razgovarati. Ako nismo uspjeli danas, pokušajmo ponovo sutra, ali bitno je naći dogovor, biti zajedno, nastaviti zajedno, kao što su to radili, u vremenu od 1941. do 1945. pripadnici Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije - rekao je Habulin.

Tokom neprijateljske ofanzive "Švarc" u maju i junu 1943., višestruko slabije partizanske jedinice suočile su se s oko 120.000 pripadnika nacističke vojske i saradnika okupatora. Više od 7.000 partizana poginulo je tokom proboja iz obruča.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije