Zbog toga ništa novo nam nije mogla reći ni Nihada Glamoč, komandatica Štaba civilne zaštite KS, koja očekuje naredbe sa nivoa FBiH jer oni su jedini ovlašteni da ih donose, a kantonalni krizni štabovi to provode.

- Na federalnom nivou prave se upute pa i za ponovno pokretanje GRAS-a najvjerovatnije iza 15. maja, a oni još nisu objelodanili na koji način će se građani ponašati prilikom ulaska u vozila GRAS-a, koliko će ih moći ući u tramvaj. Znam sigurno da će se morati poštovati razmak između putnika u vozilima GRAS-a – kaže Glamoč.

Najavljeno je i otvaranje vrtića, a ništa se ne zna, od datuma do toga kako će se djeca smjestiti u vrtiće, šta je obaveza, pod kojim uvjetima.

- Koliko znam i otvaranje vrtića najvjerovatnije bit će poslije 15. maja. Radit će se sa manjim grupama djece, a i za to čekamo naredbu sa federalnog nivoa – kaže Glamoč.

Kretanje starijih osoba od 65 godina ostaje ponedjeljkom, srijedom i petkom.

- Imamam informaciju da će se u ove dane starije osobe moći kretati u toku cijelog dana. Utorak, četvrtak i subota također ostaju dani kada se mogu kreetati djeca do 18 godina i za njih će biti produženo na cijeli dan. Mislim da u maju učenici neće krenuti u osnovne i srednje škole i o tome se još ništa nije razgovaralo. Isto se odnosi i za fakultete - pojašnjava Glamoč.