open-navfaktor-logo
search
Štab HNK
U Mostaru 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom
U posljednja 24 sata, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na COVID-19 testirano je 258 uzorka, od čega je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivno 12 osoba. 
30.04.2020. u 13:24
get url
text

Kako su kazali iz Štaba civilne zaštite HNK, sve osobe su iz Mostara. U COVID-19 bolnici trenutno se liječi 17 bolesnika.

- Tri bolesnika su na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja, a šest na potpornoj terapiji kisikom. Ostali bolesnici su stabilno bez pogoršanja. Tri bolesnika su otpuštena na liječenje u izolatorij - rečeno je iz Štaba.

Kantonalni i općinski sanitarni inspektori izdali su u protekla 24 sata 21 rješenje o samoizoliranju i izoliranju, što je ukupno 2.952. Također, na današnjoj, redovnoj koordinaciji Vlade i Kantonalnog štaba Civilne zaštite HNK razmatrana je aktuelna situacija u Kantonu, s posebnim osvrtom  na nadolazeće prvomajske praznike.

Budući da se, poštujući tradiciju i način obilježavanja međunarodnog praznika rada, očekuje značajnija mobilnost građana, upućen je poziv za dosljednim i odgovornim poštivanjem svih naredbi koje su na snazi. Istaknuto je kako u narednim danima treba imati na umu i to da je još uvijek na snazi (do 4. maja 2020. godine) naredba kojom se zabranjuje okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu.

Građani su ponovo pozvani na pridržavanje distance, nošenje maski i rukavica, kao i svih drugih mjera koje mogu pomoći u sprečavanju širenja koronavirusa. Kantonalnom štabu Civilne zaštite HNK preporučeno je, ističu iz Štaba, da preuzme naredbu Federalnog štaba Civilne zaštite o policijskom satu za 1., 2. i 3. maj (petak, subota i nedjelja) u trajanju od 22:00 do 5:00 sati ujutro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.