open-navfaktor-logo
search
Suđenje u Banjoj Luci
U neuračunljivom stanju majku pokušao ubiti satarom i zadaviti, u sudnici joj poručio: "Volim te puno"
Emir B. (45) koji je optužen da je 16. marta ove godine pokušao ubiti svoju majku Raziju I. (75) ima rijetko oboljenje - teški duševni poremećaj sa sumanutom idejom milosrđa. Izjavio je to danas neuropsihijatar i vještak Slobodan Stanković, na suđenju optuženom u Okružnom sudu Banja Luka.
11.06.2020. u 15:48
get url
text

- Ova bolest je relativno rijetka i nastaje dosta rano. Kod njega se pojavila prije desetak godina. Dovodi do pogrešnog rasuđivanja. On vjeruje u sadržaj sumanutosti i ta ideja gospodari njegovim životom. Za ovu bolest je u literaturi bilo raznih naziva, a jedan od njih je monomanija, dok se pojavljuje i kao senzibilno ludilo - kazao je Stanković.

On je predložio da se optuženi uputi na liječenje na Psihijatrijsku kliniku Sokolac na najmanje šest mjeseci, ali i da se po eventulanom izlasku, nastavi liječenje. Tužilac Sanja Tadić-Stojisavljević je takođe predložila da mu se  izrekne mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Optužnica tereti Emira B. da je u martu ove godine, zbog ličnih problema i teške porodične situacije, počeo planirati majčino ubistvo, te da je 16. marta oko 20 sati došao u njihov stan u banjalučkom naselju Borik u alkoholisanom stanju. Nakon kratke svađe, majka je otišla u kupatilo, a on uzeo sataru i krenuo za njom, ugasio svjetlo, te je udario više puta u glavu.

- Potom je uzeo kaiš, stavio joj oko vrata i počeo stezati, a kada su joj usne poplavile i počela krkljati, odustao je, te pozvao Hitnu pomoć i policiju - navodi se u optužnici i zaključuje da je optužen da je u neuračunljivom stanju počinio pokušaj ubistva.

Na današnjem ročištu je svjedočila Razija I., koja je odmah po ulasku u sudnicu rekla sinu "zlato moje" i pokušala uspostaviti fizički kontakt s njim, što sudski policajci nisu dozvolili.

- To je meni jedino dijete. To je bilo dobro dijete. Nikada se nismo svađali, bili smo u divnim odnosima - rekla je ona na početku svjedočenja.

Obrazložila je da je njen sin u posljednje vrijeme, a zbog problema na poslu, kao i ranijih traumatičnih iskustava tokom rata, počeo "gomilati strah u sebi", a zbog čega je i "počeo uzimati terapiju".

- Taj dan je došao pod uticajem alkohola, osjetio se na rakiju. Rekla sam mu da to neću trpiti, a on mi se nije ni suprotstavio. Sjeo je, ručali smo, a onda sam otišla u kupatilo da se spremim za spavanje. Pojavio se sa satarom. Mislila sam da se šali, dok me nije udario u glavu. Rekla sam: "Prestani, zovi hitnu, ide mi krv". Onda je uzeo kaiš i počeo me daviti. Onesvijestila sam se - ispričala je svjedok.

Na kraju je zaključila da nema nikakav  strah da opet žive zajedno i da on nikada ranije nije bio grub prema njoj. Na kraju njenog svjedočenja, optuženi joj je rekao: "Mama, volim te puno".

U sudnici je danas svjedočio i specijalista sudske medicine doktor Željko Karan koji je potvrdio da je oštećena zadobila nagnječno-razdornu ranu na glavi nastalu tupim mehaničkim sredstvom, te da je imala trag stezanja čitavim obimom vrata, kao i da su sve povrede bile lake.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.