open-navfaktor-logo
search
Kaže neće sukobe
U novoj "mirotvornoj" misiji: Vučić 4. augusta sa rukovodstvom RS-a, želi bratske odnose sa Bošnjacima
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas o situaciji u Bosni i Hercegovini.
27.07.2021. u 14:37
get url
text

- Mi s pažnjom pratimo događaje u Sarajevu i Banjoj Luci. Razumije se da nametanje odluka nikada nije donijelo dobre rezultate. Mi ćemo 4. augusta u Busijama, krajiškom naselju obiljležiti godišnjicu progona srpskog življa i tada ćemo sigurno imati sastanak sa rukovodstvom Republike Srpske.

Želim mir, nećemo sukobe i uzavrelu atmosferu. Ja se nadam da svi dobro razumiju da je prioritet mir. Izaćit ćemo sa konkretnim prijedlozima kako da sa Bošnjacima vodimo dijalog jer moramo pokušati izgraditi bratske odnose u budućnosti - kazao je Vučić, prenose srbijanski mediji.

Ocijenio je da je vreme da Srbi i Bošnjaci počnu razgovarati kako da žive zajedno, kako da sarađuju, a ne djeluju jedni protiv drugih.

- Vrijeme je da pokušamo da u narednih pet, deset ili 15 godina uspostavimo najprije prijateljske, a zatim bratske odnose. Ako to ne postignemo, bit ćemo podjednako krivi - rekao je srbijanski predsjednik.

Ponovio je da je mir u regiji preduvjet svakog napretka i onima koji govore da RS "gubi" poručio da "nikad nije pobijedio onaj kome je stranac pomagao u nametanju odluka Srbima".

- Što ćemo da dobijemo nekim novim sukobom i tko će da dobije? Kada ljudi razmišljaju o sukobima, ne mogu da misle da će to pogoditi nekog drugog jer će to pogoditi svakog od nas, a onda nema povratka - naglasio je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.