open-navfaktor-logo
search
Agencija UN-a
U proteklih 50 godina u ekstremnim vremenskim uvjetima život izgubila dva miliona ljudi
Ekstremni vremenski i klimatski događaji širom svijeta ubili su više od dva miliona ljudi i prouzrokovali ekonomsku štetu od 4,3 biliona dolara u posljednjih pola vijeka, objavila je u ponedjeljak agencija Ujedinjenih nacija.
23.05.2023. u 07:48
get url
text

U saopćenju za javnost Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je navela da je od 1970. do 2021. prijavljeno ukupno 11.778 vremenskih, klimatskih i vodenih događaja i da se više od 90 posto prijavljenih smrtnih slučajeva u svijetu dogodilo u zemljama u razvoju.

Organizacija navodi i da su poboljšana rana upozorenja i koordinisano upravljanje katastrofama smanjili broj ljudskih žrtava u posljednjih 50 godina.

U izvještaju se navodi da su SAD zabilježila 1,7 biliona dolara, ili 39 posto globalnih gubitaka.

- Međutim, najmanje razvijene zemlje i male ostrvske države u razvoju pretrpile su neproporcionalno visoke troškove u odnosu na veličinu njihovih ekonomija - navode iz WMO.

Izvještaj je objavljen povodom Svjetskog meteorološkog kongresa da bi se omogućilo da usluge ranog upozorenja stignu do svih na Zemlji do kraja 2027. godine.

- Najugroženije zajednice, nažalost, snose najveći teret vremenskih, klimatskih i opasnosti povezanih s vodom - rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Navodi se da ukupan broj poginulih od 22.608 u 2020. i 2021. godini pokazuje pad mortaliteta u odnosu na godišnji prosjek prethodnih 10 godina. Ipak, ekonomski gubici su se povećali, a za to su uglavnom odgovorne oluje.

- Ekstremne temperature bile su vodeći uzrok prijavljenih smrtnih slučajeva, a poplave su vodeći uzrok ekonomskih gubitaka - dodaje se u izvještaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.