open-navfaktor-logo
search
Zapaljena vila
U protestima u Peruu više od 50 povrijeđenih
Više je desetaka ljudi povrijeđeno nakon ponovnog rasplamsavanja napetosti u petak navečer u Peruu, u sukobima policije i demonstranata u protivladinim demonstracijama koje se šire zemljom.
21.01.2023. u 08:45
get url
text
Peru protesti

U glavnom gradu Limi policajci su upotrijebili suzavac kako bi odbili demonstrante koji su bacali staklene flaše i kamenje dok ulicama gore vatre, pokazuju snimci lokalne televizije.

U južnoj regiji Puno oko 1500 demonstranata napalo je policijsku stanicu u gradu Ilaveu, a zapaljena je i policijska stnica u Zepiti, rekao je ministar unutrašnjih poslova Vicente Romero u izjavi za medije.

Zdravstvene vlasti u Ilaveu izvijestile su o osmero hospitaliziranih s povredama, uključujući lomove ruku i nogu, kontuzije očiju i rane trbušne šupljine.

U protestima širom zemlje povrijeđeno je 58 ljudi.

Nemiri su uslijedili nakon dana previranja u četvrtak, kada je do temelja spaljena jedna od najstarijih historijskih zgrada u Limi, dok je predsjednica Dina Boluarte obećala da će biti stroža prema "vandalima".

Uništenje zgrade, gotovo stoljeće stare vile u središtu Lime, dužnosnici su opisali kao gubitak "kulturne baštine".
Vlasti istražuju uzroke.

Hiljade demonstranata okupile su se u Limi ove sedmice pozivajući na promjene i razbješnjene rastom broja mrtvih u demonstracijama, koji je u petak službeno iznosio 45.

Protesti potresaju Peru otkako je predsjednik Pedro Castillo svrgnut u devembru nakon što je pokušao raspustiti zakonodavno tijelo kako bi spriječio glasanje o opozivu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.