open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
U RS-u inicijativa dočekana "na nož": Šta o vojnoj imovini kažu Zvizdić i Ahatović, koja je korist za općine i gradove
Novi sarajevski atak na vojnu imovinu! To je naša imovina koja je na teritoriji Republike Srpske. BiH nema nadležnosti u toj oblasti!
15.01.2021. u 07:33
get url
text

Samo su neki od komentara iz SNSD-a, boračkih organizacija manjeg bh.entiteta i Pravobranilaštva Republike Srpske, na inicijativu Denisa Zvizdića u vezi s načinom korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

VEZANI TEKST - Dodik ne da ni pedalj teritorije entiteta: Država BiH neće "stanovati" u RS-u

Nakon što je inicijativa, koja je podigla prašinu u RS-u, usvojena u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Vijeće ministara BiH je dobilo rok od 30 dana da uputi u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

Protiv ove inicijative bili su zastupnici SNSD-a i HDZ-a, suzdržani su bili zastupnici SDS-a, PDP-a i DNS-a, dok su iz ostalih stranaka svi bili za.

- Neperspektivna nepokretna vojna imovina može biti mjesto za ozbiljne domaće i strane investicije i značajno pomoći razvoju 30-ak gradova i općina u BiH na čijoj se teritoriji nalazi – kaže za Faktor Denis Zvizdić, član Kolegija Zastupničkog doma BiH.

Deseci izuzetno atraktivnih lokacija, koje propadaju, prema riječima našeg sagovornika, mogu biti iskorištene za gradnju poslovno-industrijskih zona, sportsko-rekreativnih i turističkih kompleksa, ili šta je već potrebno određenoj općini i gradu.  

Kao samo jedan od primjera navodi Općinu Vogošća, na čijoj se teritoriji nalazi jedan takav lokalitet. Pojašnjava da bi njegovim korištenjem lokalna zajednica imala ogromne benefite, te da već postoje planovi općinskog načelnika Edina Smajića da napravi poslovno-industrijsku zonu, u koju bi bilo uloženo više od 120 miliona KM i otvoreno više stotina novih radnih mjesta.

- Krajnje je vrijeme neperspektivnu vojnu imovinu na atraktivnim lokacijama dati lokalnim zajednicama, čime se ona spašava od propadanja i poboljšava se standard građana. Inicijativa ide u pravcu da se ta imovina u slučaju kada nije potrebna za obavljanje Ustavom, međunarodnim ugovorom i zakonom utvrđenih nadležnosti institucija BiH, dodijeli na korištenje ili raspolaganje općinama i gradovima na čijoj teritoriji se nalazi - pojašnjava Zvizdić.

Odgovarajući na reakcije iz RS-a kako se neće po Ustavu BiH moći napraviti prijedlog zakona kakav on zagovara, Zvizdić poručuje:

- Moja inicijativa se odnosi na neperspektivnu nepokretnu vojnu imovinu čiji je isključivi titular država BiH i koja se umjesto da dalje propada može dodijeliti općinama i gradovima. To je čisto pravno pitanje, bez politizacije. Možda treba pitati načelnike i gradonačelnike šta oni misle o tome, pa će svi koji se tako žestoko protive valjda shvatiti koje koristi od toga mogu imati građani.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH odlučio o još jednom slučaju: Vojna imovina se mora knjižiti na državu

Komentar za Faktor dao je i vojni analitičar Nedžad Ahatović.

- Predsjednik boračke organizacije tzv. VRS Milomir Savčić izrazio je oštar stav u vezi sa Prijedlogom zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom. Savčić kaže: "To je naša imovina na teritoriji Republike Srpske..."  Ponekad protivljenje koje dolazi iz bh. entiteta RS u vezi s bilo kojom inicijativom koja jača kapacitete države u odnosu na entitete postaje tragikomična.

Tako je i sa inicijativom Denisa Zvizdića u vezi s njegovim Prijedlogom zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom kojim će se sa državnog nivoa regulisati situacije, u kojima kada ta imovina nije potrebna državi, da se ona može dodijeliti na korištenje općinama i gradovima na čijoj teritoriji se nalazi. Negirajući ovaj prijedlog, institucije bh. entiteta RS blokiraju općine i gradove u tom entitetu da iskoriste odluku države da im omogući promjenu namjene neperspektivnog vojnog zemljišta koje ima veliku vrijednost i koje u perspektivi može donijeti materijalnu i općenito ekonomsku korist lokalnim zajednicama, što je zaista apsurd – navodi Ahatović.    

Ističe kako se bivši oficiri tzv. VRS i općenito takvi kadrovi zajedno sa kompletnim rukovodstvom bh. entiteta RS ponašaju kao da država Bosna i Hercegovina ne postoji.

- Kao da nema važećih odluka Ustavnog suda BiH koji je u više predmeta odlučio da je država Bosna i Hercegovina isključivi titular državne imovine. Ignorisanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH kao politička doktrina izvedena iz Memoranduma 2 SANU-a iz 2012. godine koja se forsira iz Moskve, a posebno iz Beograda, samo će nanijeti štetu kako njenim političkim protagonistima tako i samom bh. entitetu RS. Predstojeće ustavne reforme koje po pitanju Bosne i Hercegovine sve glasnije zagovara međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om sigurno će tu činjenicu imati itekako u vidu – zaključuje on.

Podsjetimo, knjiženje perspektivne vojne imovine bio je jedan od uvjeta sa Samita NATO-a iz Talina 2010. godine, kako bi BiH aktivirala MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO-u).

Devetog marta 2012. godine lideri šest političkih stranaka Milorad Dodik (SNSD), Zlatko Lagumdžija (SDP), Sulejman Tihić (SDA), Mladen Bosić (SDS), Dragan Čović (HDZBiH) i Božo Ljubić (HDZ 1990) potpisali su u Banjoj Luci principe u vezi s vojnom i ostalom državnom imovinom.

Banjalučkim sporazumom predviđa se da se sva imovina koja nije neophodna za obnašanje vlasti institucija BiH dodijeli entitetima i nižim nivoima vlasti, da se perspektivna vojna imovina uknjiži na Ministarstvo odbrane BiH, a sve ostalo da se uknjiži na entitete i općine.

Dodik je prije devet godina, nakon postignutog sporazuma, podržavao knjiženje vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu.

- Perspektivna vojna imovina utvrđena odlukama Predsjedništva BiH bit će knjižena u vlasništvo državnih organa odbrane - poručio je Dodik u martu 2012. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.