Delegacije članica sastale su se u sjedištu NATO-a u Briselu kako bi formalno završile papirologiju u kontekstu poziva kojeg su lideri NATO-a uputili Švedskoj i Finskoj tokom nedavnog samita u Madridu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je ovo historijski čas i za te dvije nordijske zemlje i za zajedničku sigurnost.

- Naši narodi će imati bolju sigurnost - rekao je Stoltenberg, podsjetivši da je formalna procedura pridruživanja Švedske i Finske omogućena trilateralnim memorandumom kojeg su te dvije zemlje dogovorile sa Republikom Turskom tokom samita u Madridu.

On je također kazao da danas počinje proces ratifikacije prijema Švedske i Finske u NATO i da je tako potvrđeno da je savez i dalje otvoren za evropske demokracije.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto poručio je da terorizam predstavlja prijetnju za sve, a da će njegova zemlja doprinositi sigurnosti NATO-a.

Šefica švedske diplomacije Ann Linde je također kazala da će prijem njene zemlje ojačati sigurnost NATO-a.

Protokole o prijemu Švedske i Finske u narednoj fazi moraju ratifikovati sve članice NATO-a u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvima, odnosno u nacionalnim parlamentima.