open-navfaktor-logo
search
Burne reakcije
U Zenici prefarban bilbord s porukom protiv novogodišnjih praznika
Prefarban je bilbord u Zenici na kojem je bilo napisano "Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio tradicije Bošnjaka".
29.12.2021. u 08:06
get url
text

Informacija je uz fotografiju objavljena na društvenim mrežama, te se vide muškarci koji su prefarbali bilbord.

Mnogi su nakon postavljanja ovog bilborda komentarisali kako ta poruka nije ogledalo multietničke Zenice, dok je bilo i onih koji u tome nisu vidjeli ništa sporno.

Rano jutros oglasili su se i iz Foruma građana Zenice (FGZ).

- S nevjericom smo se suočili  sa reklamnim bilbordom u našem grada "Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka". Na sjednici Predsjedništva Foruma građana Zenice energično smo osudili ovaj pamflet koji svojom porukom nastoji narušiti vjekovnu simbiozu multietičnosti u našoj Zenici. Građani Zenice su oduvijek poštovali vjerske praznike svojih komšija i međusobno su dijelili radost ovih blagdana. Uvažavalo se da je nacionalni i vjerski identitet lična stvar - saopćili su iz FGZ-a, prenijela je Fena.

Dodaju kako je indikativno da reklamni bilbordi, na dvije lokacije kod Šoping centra, nemaju naznaku titulara poruke.

- Time se postavlja i otvoreno pitanje na koji se način vrši oglašavanje na blibordima i da li postoji neki akt koji reguliše ovu vrstu oglašavanja u našem gradu. Pozivamo nadležne organe da hitno reaguju i uklone ove pamflete, da utvrde aktere i pokrenu pitanje njihove odgovornosti - dodaju iz FGZ-a.

Plakat takvog sadržaja posebno je neumjesan i uznemirujući za građane tog grada zbog činjenice da će Grad Zenica i ove godine biti jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini gdje će, uprkos finansijskoj krizi te potrebi da se građani pridržavavaju epidemioloških mjera zbog pandemije koronavirusa, Nova godina biti dočekana na glavnom gradskom trgu – Trgu "Alija Izetbegović".

Zbog epidemioloških mjera, na tom će mjestu moći prisustvovati najviše 300 posjetilaca, a napomene radi, nekoliko dana i prije katoličkog Božića, na tom su se trgu, na bini u Studengradu, svakodnevno počeli održavati muzički koncerti te drugi kulturni sadržaji u organizaciji Gradske uprave Zenica, kojima se najavljuje Božić i Nova godina.

Građani se u Studengradu mogu počastiti raznim mesnim delicijama i pićima, a koji se prodaju u drvenim kućicama.

Podsjetimo, prethodno je buru u javnosti također izazvao bilbord u Bužimu "Sretan Božić i Nova godina" premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića (A-SDA/NES) i predsjedavajućeg Skupštine Rasima Halkića (SDP).

Njegovo uklanjanje inicirala je općinska organizacija SDA Bužim, ističući kako je doživljen kao provokacija u bošnjačkoj sredini. Iz SDP-a su potom zatražili ostavku načelnika Bužima Mersudina Nanića (SDA) jer je podržao uklanjanje plakata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.