open-navfaktor-logo
search
Šef BioNTecha
Ugur Sahin: Siromašnim zemljama isporučit ćemo dvije milijarde doza vakcina
Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin saopćio je na svom Linked In profilu da je na Samitu G20 najavio da će njegova kompanija, zajedno sa partnerskom firmom Pfizer, isporučiti dvije milijarde doza vakcina protiv COVID-19 zemljama sa niskim i srednjim dohodkom u narednih godinu i po, te da će prvih milijardu doza biti isporučeno do kraja ove godine.
23.05.2021. u 19:18
get url
text

Sahin tvrdi da su do kraja ove sedmice isporučili oko 540 miliona doza za nešto više od 90 zemalja svijeta te da su paralelno s tim povećali svoj kapacitet za ovu godinu na tri milijarde doza.

- Postigli smo sporazume o dostavljanju dodatnih doza sa mnogim zemljama, uključujući Evropsku uniju te nedavno i sa Turskom koja će primiti 120 miliona doza vakcina - napisao je Sahin.

On je dodao i da nastavljaju sa kliničkim testiranjima kako bi učinili vakcinu dostupnom svima koji bi mogi imati koristi od nje, te da su dostavili podatke o tolerantnosti i učinkovitosti vakcine kod adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina Federalnoj upravi za lijekove (FDA) SAD-a kao i da očekuju odobrenje primjene vakcine za navedenu dobnu grupu od Evropske agencije za lijekove (EMA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.