open-navfaktor-logo
search
Akcija "Dar 1"
Uhapšeni policajci predati Tužilaštvu: Sami se "upecali" dok je OSA slušala njihove kolege
Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo (KS) predali su večeras u nadležnost Tužilaštva KS četiri pripadnika Jedinice za saobraćaj MUP-a KS koji su jutros uhapšeni u nastavku akcije "Dar 1".
08.10.2020. u 20:12
get url
text

- Osumnjičeni će biti zadržani 24 sata i u tom zakonskom roku postupajuća tužiteljica odlučit će o daljnjim mjerama prema osumnjičenima. Sumnjiče se za koruptivne krivično-pravne radnje, tačnije za primanje dara ili drugog oblika koristi i za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja - kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako nezvanično saznajemo, ova četiri pripadnika MUP-a KS, otkrivena su usput, za vrijeme provođenja posebnih istražnih radnji protiv njihovih ranije uhapšenih kolega.

Podsjetimo, tada su u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom, ozvučena službena vozila kako bi se dokumentovalo nezakonito postuoanje policajaca koji su bili pod istragom da uzimaju mito i ucjenjuju vozače. 

Međutim, tokom te istrage, kojom prvobitno nisu bila obuhvaćeni danas uhapšeni policajci, u razgovorima su i oni "uhvaćeni" u nezakonitim radnjama.

U augustu je u akciji "Dar 1" uhapšeno18 policajaca.

Od tog broja, njih 17 je osumnjičeno za primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Na teret im se stavlja više od stotinu krivičnih djela primanja dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebe službenog položaja.

Jedan policajac osumnjičen je za pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i odavanje službene tajne.

Za njega nije zatražen pritvor, ali su tražene mjere zabrane obavljanja dužnosti policijskog službenika, što je Sud i prihvatio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.