open-navfaktor-logo
search
Mjere
UKC RS-a se priprema za koronavirus: Adaptiran karantin i klinika za sumnjive pacijente
Klinika za kožne i polne bolesti na UKC RS-a u Banjoj Luci bit će ustupljena Klinici za infektivne bolesti i i prilagođena za prihvat onih pacijenata kod kojih se eventualno potvrdi infekcija koronavirusom kao i onih pacijenata kod kojih postoji sumnja na prisustvo virusa u RS-u.
28.02.2020. u 12:31
get url
text

Iz UKC RS-a u Banjoj Luci danas su istakli i da je na nekadašnjoj lokaciji Klinike za plućne bolesti u centru Banje Luke, na mjestu stare Hirurgije, završena adaptacija prostora koji će poslužiti u svrhu karantina onih osoba koje nemaju simptome bolesti, a boravili su u područjima zahvaćenim epidemijom.

Prijem pacijenata kod kojih se sumnja na koronavirus obavljat će se na zasebnom ulazu zgrade, dok će pacijenti koji se liječe od drugih infektivnih oboljenja ostati u postojećem prostoru linike, takođe sa zasebnim ulazom.

- Prostor Odjeljenja radioonkologije koji je smješten u prostoru Klinike za infektivne bolesti, bit će od subote 29. februara izmješten u adekvatan i u potpunosti opremljen prostor Dnevne bolnice Centra urgentne medicine - saopćeno je iz UKC-a RS-a.

Ljekari ove zdravstvene ustanove su apelovali na medije da u vezi sa eventualnom potvrdom oboljelih od koronavirusa isključivo kao izvor u svom radu koriste zvanične informacije nadležnih institucija, a ne izvore koji nisu relevantni. Podvukli su da će, ukoliko dođe do potvrde infekcije koronavirusom u RS-u, svi mediji i javnost biti blagovremeno obaviješteni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.