open-navfaktor-logo
search
"Stoje po strani"
Ukrajinski šef diplomatije: Rat je skinuo maske, NATO ne radi doslovno ništa da spriječi rusku agresiju
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je optužio NATO da "ne radi doslovno ništa" da zaustavi rusku invaziju na njegovu zemlju. Kuleba je pohvalio EU zbog "revolucionarnih" odluka o podršci Kijevu, ali je rekao da je NATO ostao "potpuno po strani".
25.05.2022. u 22:36
get url
text
get url
text

- NATO kao savez, kao institucija, potpuno je po strani i ne radi doslovno ništa. Žao mi je što to moram reći - rekao je Kuleba na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi The Guardian.

Na početku rata u Ukrajini se smatralo da je NATO jaka sila i da je EU sposobna samo izraziti različite razine zabrinutosti, rekao je Kuleba i dodao: "Ali rat je uvijek test koji skida maske."

Kuleba je pohvalio Brisel zbog "revolucionarnih odluka koje ni oni sami nisu očekivali da će donijeti". Naglasio je i da neke članice NATO-a pomažu Ukrajini.

Odbacio je tvrdnju Moskve da je spremna osigurati humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine u zamjenu za ukidanje nekih sankcija.

- Ne možete pronaći bolji primjer ucjene u međunarodnim odnosima. Ako neko vjeruje u ovo, mislim da postoji problem s tom osobom i ne bismo trebali gubiti previše vremena pokušavajući razumjeti zašto ta osoba to misli - rekao je Kuleba.

Ranije je Kuleba rekao da Ukrajini trebaju višecijevni raketni sistemi (MLRS) što prije jer je situacija u istočnoj regiji Donbasa "izuzetno loša".

Kuleba je, govoreći na marginama sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekao da je bio na desetak bilateralnih sastanaka s drugim čelnicima čije zemlje posjeduju takve sisteme.

- Odgovor koji dobijam je: "Jesu li vam ga Amerikanci već dali?" Upravo je ovo teret koji mora podnijeti vođa. Svi gledaju u vas. Dakle, Washington mora održati obećanje i što je prije moguće nam poslati višecijevne raketne sisteme. Drugi će slijediti taj primjer - rekao je Kuleba.

- Ako ne dobijemo višecijevne raketne sisteme što je prije moguće, situacija u Donbasu će postati još gora nego što je sada - dodao je, prenosi Index.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.