open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Ukrajinski zvaničnici tvrde da su otkrili komoru za mučenje koju su koristile ruske trupe
Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je da je pronađena "komora za mučenje" koju su koristile ruske trupe u nedavno oslobođenoj Balakliji u oblasti Harkov.
14.09.2022. u 22:59
get url
text
Komoru orkrili kod Harkova

U ćeliji je na zidu ispisana molitva na ukrajinskom.

- Rusija mora snositi odgovornost za ovaj eklatantan genocid - naveli su iz Ministarstva odbrane Ukrajine na svom Twitter nalogu.

Sa oko 8.000 kvadratnih kilometara osvojenih do sada, vlasti su u više navrata upozoravale na užase koje su ruske trupe vjerovatno ostavile iza sebe. Nakon što su oslobodile Kijevsku regiju, ukrajinske snage su otkrile brojne ratne zločine, uključujući masovne grobnice i tijela civila koja su imala tragove mučenja. Očekuju da će isto pronaći u regiji Harkov.

Stanovnici Balaklije rekli su za The Guardian da su imali malu interakciju sa ruskim snagama, koje su uglavnom ostajale na rubovima grada. Iako su živjeli u informativnom vakuumu i morali su se snalaziti bez osnovnih komunalnih usluga i nositi se s pljačkom ruskih snaga i terorom granatiranja, nisu doživjeli scene mučenja i pogubljenja koje su viđene drugdje u zemlji.

Međutim, Serhiy Bolvinov, šef istražnog odjeljenja Nacionalne policije u oblasti Harkov, rekao je da je 40 ljudi privedeno tokom okupacije. Jedan stanovnik rekao je za BBC da su ga Rusi držali u gradskoj policijskoj stanici više od 40 dana i da su ga mučili strujnim udarima. Čovjek, identifikovan samo kao Artem, rekao je da je čuo vriskove bola i užasa koji su dolazili iz drugih ćelija.

- Natjerali su me da držim dvije žice. Postojao je električni generator. Što je brže išlo, veći je napon. Rekli su: "Ako to pustiš, gotov si". Onda su počeli da postavljaju pitanja. Rekli su da lažem i počeli su da ga vrte još više i napon se povećao - ispričao je.

Artem je rekao da je priveden jer su Rusi pronašli sliku njegovog brata, vojnika, u uniformi. Još jedan muškarac iz Balaklije zadržan je 25 dana jer je imao ukrajinsku zastavu, rekao je Artem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.