open-navfaktor-logo
search
Palestina
Umrla petogodišnja Aiša čijim roditeljima izraelska vojska nije dozvolila da je prate na operaciju
Petogodišnja palestinska djevojčica iz Gaze Aiša Lulu, koja je napokon dobila dozvolu za putovanje u Jerusalem zbog komplikovane operacije mozga, morala je putovati sama kada su izraelske vlasti odbile da daju dozvolu njenim roditeljima da je prate
24.05.2019. u 14:59
get url
text

Petogodišnja palestinska djevojčica čijim roditeljima izraelska vojska nije dozvolila da idu sa njom na operaciju je umrla, javlja Anadolu Agency (AA). 

Naime, petogodišnja palestinska djevojčica iz Gaze Aiša Lulu, koja je napokon dobila dozvolu za putovanje u Jerusalem zbog komplikovane operacije mozga, morala je putovati sama kada su izraelske vlasti odbile da daju dozvolu njenim roditeljima da je prate. Djevojčica je bolovala od tumora na mozgu i umrla ubrzo nakon operacije. 

Aiša se morala sama boriti sa svojom bolešću, u bezobzirnom ignorisanju međunarodnih sporazuma, ugovora o ljudskim pravima, pravima djeteta, pravu na zdravlje i pristupu zdravstvenim uslugama na siguran način. Zbog izraelske opsade Gaze od 2007. godine, stotine palestinskih pacijenata je umrlo jer im je bilo uskraćeno odgovarajuće liječenje. Bolnice u Gazi su i dalje nedovoljno opremljene, a bolesni Palestinci moraju putovati u Izrael ili u inostranstvo zbog nemogućnosti liječenja u Gazi. 

Prošlog mjeseca, Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je od 2.004 zahtjeva pacijenata podnesenih u martu za izraelsku dozvolu za prelaz radi zdravstvene njege izvan opkoljenog pojasa Gaze, samo 1.293 (65 posto) od ukupnog broja odobreno, dok su 74 zahtjeva pacijenata odbijena uključujući i četvoro djece mlađe od 18 godina. 

U Ženevi je juče Svjetska zdravstvena organizacija usvojila rezoluciju pod nazivom: "Zdravstveni uslovi na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući Istočni Jerusalem i na okupiranom sirijskom Golanu". Rezolucija koja je podržana sa 96 glasova, 11 glasova protiv i 21 uzdržanih, pozvala je na podršku palestinskim zdravstvenim službama i razvoju zdravstvenog sistema na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući Istočni Jerusalem. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.