open-navfaktor-logo
search
Ugrožavanje prava
UN: Tjeranje migranata s granica i masovne deportacije su kršenje obaveza zemalja EU-a
Ujedinjene nacije (UN) saopćile su da je kršenje zakonskih obaveza to što zemlje Evropske unije tjeraju migrante s kopnenih i morskih granica i vrše njihove masovne deportacije.
14.09.2020. u 13:15
get url
text

U UN-ovom kompleksu u švicarskoj Ženevi danas je počelo 45. zasjedanje Vijeća UN-a za ljudska prava, a uvodno obraćanje delegacijama 47 članica obratila se visoka komesarka za ljudska prava Michelle Bachelet.

Ona je upozorila na globalne probleme i ukazala na tešku situaciju i ugroženost hiljada migranata iz kampa Moria u kojem je izbio požar.

Bachelet je pozvala zemlje Evropske unije da budu odgovorne i pokažu solidarnost kada je u pitanju briga o migrantima.

Ne licitirajući konkretno ime države, komesarka Bachelet je komentirala i praksu Grčke koja tjera migrante sa svojih granica ka Turskoj.

- Ovo što u izvještajima saznajemo da zemlje Evropske unije tjeraju migrante sa svojih granica i masovno ih protjeruju je kršenje njihovih zakonskih obaveza i može imati teške posljedice po živote i prava migranata - kazala je Bachelet.

Pozivajući na pokretanje nezavisne istrage o tim slučajevima, Bachelet je kazala da su zemlje dužne da štite živote i prava migranata, bez obzira na njihov trenutni administrativni status.

Komentirajući i aktuelnu političku, društvenu i ekonomsku krizu u Libanu, Bashelet je kazala da je više od 55 posto populacije te zemlje gurnuto u siromaštvo i da je to skoro dvostruko u odnosu na prošlu godinu.

Podsjetivši na eksploziju koja se u luci u Bejrutu dogodila 4. augusta, komesarka Bachelet je kazala da je ta eksplozija uništila izvore prihoda, ali i nade mnogih porodica.

 Ona je kazala da je procesuiranje odgovornih za tu eksploziju važno, ali da je važnije da se organizira i pokrene nezavisna i transparentna istraga o toj tragediji.

Zasjedanje Vijeća UN-a za ljudska prava trajat će do 6. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.