Univerzitet u Sarajevu (UNSA) ostvario je do sada najbolji plasman na svjetskoj rang listi Webometrics kojom je obuhvaćeno 27 hiljada univerziteta, zauzevši 1676. mjesto, što ga svrstava među 6,2 posto najboljih univerziteta u svijetu.

Kako su na konferenciji za medije istakli rektor Sarajevskog univerziteta prof. dr. Rifat Škrijelj sa prorektorima, još u januaru ove godine UNSA je na Webometricsovoj listi bio rangiran na 2039. mjestu, a nakon toga i na 2367. mjestu, što znači da je ostvario značajan napredak.

- I pored donošenja Zakona o visokom obrazovanju i svih promjena koje taj zakon sa sobom nosi, uspjeli smo u protekle dvije godine napraviti vrlo ozbiljne rezultate. Uveli smo nove studijske programe i napravili dosta koraka na polju jačanja infrastrukture UNSA. U fazi smo kada treba početi revizija izvedbenog projekta za izgradnju univerzitetske biblioteke i vrše se aktivne pripreme za procedure raspisivanja tendera za građevinske radove. Zgrada Akademije scenskih umjetnosti je u finalnoj fazi završetka građevinskih radova i očekujemo da bi iduće godine trebala biti u funkciji. Također, na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja radi se rekonstrukcija univerzitetskog bazena koju finansira Vlada KS. Nedavno je potpisan i kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja, tako da će od naredne godine naši uposlenici imati mnogo bolje uvjete za život i rad, a time će i UNSA imati bolje rezultate rada – kaže rektor Škrijelj.

On je dodao da je Univerzitet u Sarajevu 2017. godinu završio sa pozitivnim poslovanjem. Važno je napomenuti i da je ove godine na Sarajevski univerzitet upisano oko 4.500 studenata – oko 600 više nego u prethodnoj studijskoj godini – i to uprkos negativnim trendovima na većini javnih univerziteta u BiH, gdje se iz godine u godinu smanjuje broj studenata.

Rektor Škrijelj apelovao je na sve odgovorne institucije u državi da moraju mnogo više ulagati u nauku ukoliko žele imati kvalitetne univerzitete.

- Kada bi ti koji nas ne podržavaju bili među prvih šest posto onih koji ulažu u nauku u svijetu, tada bi UNSA bio među prvih dva posto najboljih univerziteta. Ulaganja u nauku i visoko obrazovanje u BiH su toliko minorna da se ne mogu ni iskazati ciframa. I sada zamislite javne univerzitete koji uspijevaju opstati i pored takvog ulaganja u nauku - kaže Škrijelj.

On je upozorio da je ovo posljednji trenutak da se formira fond za razvoj nauke i podršku nauci u BiH.

- Bez toga, naši univerziteti mogu ostvariti neki rezultat, ali samo privremeno. Mi smo trenutno dobro rangirani, ali za šest mjeseci možemo ponovo pasti. Univerzitet u Ljubljani ima godišnji budžet 316 miliona eura, u Mariboru univerzitet koji je skoro dva puta manji od UNSA ima godišnje preko 90 miliona eura, a mi već 15 godina imamo budžet koji je manji od 40 miliona eura. Ako neko očekuje da UNSA sa tim budžetom postigne rezultate kakve ima Ljubljana, onda mu matematika nije jača strana. S druge strane, upitna je budućnost ove zemlje ukoliko oni koji je vode na ovakav način budu tretirali nauku – naglasio je Škrijelj.