Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, rekao je za Faktor kako bi štrajk upozorenja mogao trajati mjesec dana. Dodaje da će se u narednom periodu pregovarati sa nadležnima kako ne bi došlo do generalnog štrajka. Podsjeća da se Porezna uprava FBiH nalazi u sastavu Federalnog ministarstva finansija od kojeg se očekuje da učini sve što je potrebno da se ovaj problem riješi.

Umjesto 1.350 uposlenika, sada radi njih 900

- Već dugi niz godina situacija u Poreznoj upravi FBiH nije dobra i ona je zabrinjavajuća. Mi smo prije šest, sedam mjeseci imali sastanak kojem je prisustvovala i federalna ministrica finansija Jelka Milićević. Tada smo rekli da je situacija alarmantna, da se to treba popraviti, a da je Porezna uprava organ koji donosi dosta dobre rezultate i dosta prihoda u budžet Federacije - govori nam Kurtović.

Podsjeća da od 1.350 usposlenika, koliko je predviđeno pravilnikom u sistematizaciji radnih mjesta u Poreznoj upravi, sada radi oko 900 uposlenika.

- To znači da oko 450 osoba fali. Traže se dobri rezultati, cijenimo da se to može napraviti, ali jednostavno broj izvršilaca to ne dozvoljava. A onda na taj broj izvršilaca imate ogroman broj poreskih inspektora koji rade u jako teškim uvjetima. Od pečaćenja prostora poslovnih i drugo, gdje su izloženi velikim pritiscima. Oni imaju dodatak na plaću 20 posto, a svi ostali federalni inspektori imaju dodatak 30 posto. To je zaista jedna diskriminacija i to se mora popraviti - priča nam Kurtović.

Dodaje kako su prije mjesec uputili zahtjev prema Federalnom ministarstvu finansija da počne rješavati ove probleme, jer je Porezna u sastavu tog Ministarstva.

- Dali smo im rok od 30 dana da nam odgovore, da bismo odgovor dobili 27. dan u kome stoji da su nenadležni kao poslodavac i sve su prebacili na direktora Porezne uprave. Mi smo jutros imali sjednicu štrajkačkog odbora gdje je zaključak da se uputi odmah pismo prema direktoru PU Šerifu Isoviću, da bude osoba, kao poslodavac, s kojom ćemo potpisati sporazum o uvjetima rada za vijeme trajanja štrajka od dva sata svaki dan, a trajao bi 30 dana.  I to bi se trebalo potpisati u roku od dva dana. Taj ugovor je trebala potpisati ministrica Milićević,  ali ona je  to odbacila uz objašnjenje  da Ministarstvo nije  poslodavac i vratila nam. Tražili smo da se u periodu od ta dva sata odredi po jedna osobu koja će raditi na šalterima za prijem zahtjeva da ne bi građani ispaštali - rekao nam je Kurtović.

Objašnjava kako je Isović tražio od Vlada FBIH da se očituje da  li je on nadležan u ovom postupku i sada je dobio odgovor da je on u ovom slučaju poslodavac i da treba da potpiše.  

Bez Federalnog ministarstva finansija nema rješenja

- Čekamo od Isovića da potpiše i da se krene s štrajkom upozorenja. Ako se u tom periodu ne dogovorimo, ono što su zahtjevi, poslije ide generalni štrajk.  Dakle, od ponedjeljka bi mogao krenuti štrajk upozorenja. Mi smo tražili da se svim uposlenicima Porezne uprave, koji rade više vrsta poslova i pored svog posla, ispoštuju odredbe kolektivnog ugovora, član 23, gdje rukovodilac može donijeti rješenje dodatka na plaću do 20 posto. Naglašavam, bez Federalnog ministarstva finansija se ne može postići niti jedan sporazum. Tražit ćemo da njihovi predstavnici, odnosno, Vlade FBiH i direktor PU uđu u pregovore. Pojašnjenja radi, direktor PU može predložiti popunjavanje radnih mjesta, a ministrica finansija je ta koja to predlaže na Vladi FBiH koja donosi konačnu odluku - objašnjava Kurtović.

Iako smo federalnu ministricu finansija Jelku Milićević upitali da li je upoznata s uvjetima u kojima rade uposlenici Porezne uprave, niskim plaćama u poređenju s obimom posla, manjkom uposlenih, te da li će Ministarstvo nešto učiniti na poboljšanju, odgovore nismo dobili.