Jednostavniji sistem

Uručene prve elektronske zdravstvene iskaznice u Mostaru

Objavljeno: 15.04.2019. u 12:29

Prve iskaznice uručene su direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK Radi Bošnjaku, predsjedniku Upravnog vijeća Ismetu Hajdaru i pomoćniku direktora Zoranu Kazaziću

FOTO: FENA

Preuzimanje prvih elektronskih zdravstvenih iskaznica na području Hercegovačko-neretvanskog kantona započelo je u ponedjeljak u Mostaru, a nove iskaznice, pored općih podataka osiguranika, sadrže i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i statusu zdravstvenog osiguranja. 

Prve iskaznice uručene su direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK Radi Bošnjaku, predsjedniku Upravnog vijeća Ismetu Hajdaru i pomoćniku direktora Zoranu Kazaziću.

Prema riječima direktora Zavoda Rade Bošnjaka, zdravstveni osiguranici će ubuduće imati puno jednostavniji i brži pristup zdravstvenoj zaštiti i više neće morati odlaziti u područne urede da bi ovjerili svoju zdravstvenu iskaznicu, što će, kako je kazao, osiguranicima u velikoj mjeri olakšati pristup zdravstvenoj zaštiti.

- Kad naš osiguranik dođe na šalter u ambulantu ili bilo gdje drugdje da bi dobio uslugu zdravstvene zaštite, taj put će biti znatno skraćen i pojednostavljen jer putem elektronske zdravstvene iskaznice liječnik, odnosno medicinsko osoblje ulazi u njegov elektronski zdravstveni karton. Automatski, stvari se vrlo brzo povezuju i smanjuje se čekanje - ustvrdio je Bošnjak.

Ubuduće će, kako je dodao, biti i elektronska premija za one osiguranike koji imaju elektronsku zdravstvenu iskaznicu, a to znači da neće morati odlaziti na šaltere radi uplate, a još manje radi evidentiranja same premije osiguranja, odnosno markice.

Bošnjak je naglasio kako je iskaznica i u tehnološkom i svakom drugom pogledu usklađena sa standardima Evropske unije te da je na osiguranicima da izaberu što žele.

- Po pravilniku koji je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva, osiguranik može imati i papirnatu i elektronsku zdravstvenu iskaznicu. Na našim osiguranicima je izabrati što žele od toga - poručio je direktor Zavoda.

Sve dok u nekom dijelu Federacije BiH, smatra Bošnjak, postoji neispunjenost uvjeta za samu elektronsku iskaznicu postojat će pravo i na papirnatu.

- Pretpostavljam da će taj pravilnik trajati do onoga trenutka dok svi kantoni, odnosno njihovi suistemitehnološki i procesno ne budu spremni primijeniti isključivo elektronsku iskaznicu - kazao je Bošnjak.

Inače, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona do sada je više od 6.000 osiguranika podnijelo zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene iskaznice.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije