open-navfaktor-logo
search
Karaula
Uskoro završetak moderne saobraćajnice sa tri trake između Sarajeva i Tuzle
Do 25. novembra svi radovi trebali bi biti završeni. Traka predviđena za kretanje sporih vozila vrlo značajna za odvijanje prometa na ovom prijevoju, pogotovo zimi
02.11.2019. u 11:45
get url
text
Karaula

Radovi na izgradnji magistralne ceste M-18, dionica Kladanj – Podpaklenik na prijevoju Karaula - Faza III, u završnoj su fazi, potvrđeno je Faktoru u Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH. 

- Betonski radovi na mostovima M13 i M14 su završeni, a trenutno se radi na izradi čeličnog dijela ograde. Na trasi se izvode završni radovi asfaltiranja, izrada saobraćajne signalizacije, opreme puta, odbojnih ograda i žičanih zaštitnih mreža. Također, vrši se uklanjanje privremene rampe koja je bila urađena u funkciji odvijanja prometa na prethodno izgrađenom dijelu. Završetak radova se očekuje u narednom mjesecu, tako da bi do 25.11.2019. svi radovi trebali biti završeni – objašnjavaju u ovom preduzeću.

Radove izvodi konzorcij u sastavu Euro-asfalt & ŽGP Sarajevo. Cijena ukupnih radova iznosi nešto manje od 10 miliona maraka, tačnije 9.974.910,86 KM. Nadzor nad izvođenjem radova vrši  konzorcij Trasa - Design&QC. Ugovor je potpisan 02.2.2018. godine, a uvođenje u posjed na ovoj važnoj dionici između Sarajeva i Tuzle izvršeno je 29.  marta 2018.

- Kompletiranjem III faze ukupna dionica dobija svoj značaj i dobija se cjelina ukupne dužine 4,5 km moderne saobraćajnice koja će imati tri trake od kojih je jedna traka predviđena za kretanje sporih vozila što je vrlo značajno za odvijanje prometa na ovom prijevoju, pogotovo u zimskim uvjetima. Ukupna niveleta saobraćajnice spuštena je za 120 metara – objašnjavaju u Cestama FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.