open-navfaktor-logo
search
Po Ustavu BiH
Ustavni sud BiH dobio novu sutkinju: Njemica Angelika Nussberger stupila na dužnost
Angelika Nussberger stupila je jučer na dužnost sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije.
26.04.2020. u 21:08
get url
text
Angelika Nussberger: Bivša potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava
Angelika Nussberger: Bivša potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava

Sutkinja Nussberger mijenja dosadašnjeg međunarodnog sudiju Giovannija Grassa, kojem mandat sudije prestaje 25. aprila 2020. godine zbog toga što na taj dan navršava 70 godina života do, prema našem Ustavu, kada traje mandat sudija Ustavnog suda BiH.

- Prema članu 82. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, uvažena sutkinja Nuβberger će u narednom periodu dati i potpisati svečanu izjavu pred predsjednikom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatkom M. Kneževićem, kada će i preuzeti dužnost sudije - saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

VEZANI TEKST-Faktor saznaje: Bivša potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava nova sutkinja Ustavnog suda BiH

Angelika Nussberger je bivša sutkinja Evropskog suda za ljudska prava, koja je od 2017. godine obnašala dužnost potpredsjednice te institucije. Prethodno je bila zamjenica rektora Univerziteta u Kölnu i direktorica Instituta za istočnoevropsko pravo i komparativno pravo.

Rođena je 1. juna 1963. godine u Münchenu, a studirala je slavenske jezike te njemačku i francusku književnost na Univerzitetu u Münchenu od 1982. do 1987. godine, a zatim Pravni fakultet od 1984. do 1989. godine. Doktorirala je na temu sovjetskog ustavnog prava u periodu tranzicije.

Fokus njenog naučnog rada je na njemačkim i evropskim fundamentalnim pravima i međunarodnim ljudskim pravima, kao i na utjecaju međunarodnog prava na pravni razvoj centralne i istočne Evrope.

Pored šest domaćih sudija, Ustavni sud BiH ima i troje stranih sudija, koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.