open-navfaktor-logo
search
Otvorena birališta
Utrka između Bolsonara i Lule: Počeo drugi krug predsjedničkih izbora u Brazilu
U Brazilu su u nedjelju ujutro otvorena birališta za glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora, u kojem se trenutni ekstremno desničarski predsjednik Jair Bolsonaro takmiči protiv bivšeg ljevičarskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve.
30.10.2022. u 14:32
get url
text

Na izborima, po nekima najvažnijim u Brazilu od povratka demokratiji, oko 156 miliona birača ima pravo da glasa za sljedećeg predsjednika u zemlji gdje je glasanje obavezno.

Više od 697.000 Brazilaca koji žive u inostranstvu također ima pravo glasa, navodi nacionalna novinska agencija Agency Brasil. U prvom krugu izbora 2. oktobra da Silva je bio prvi po broju osvojenih glasova među 11 kandidata s 48 posto glasova, Bolsonaro je bio drugi s 43 posto.

To je značilo da oba kandidata nisu dostigla cenzus od 50 posto potrebnog za apsolutnu pobjedu, što je automatski značilo održavanje drugog kruga izbora.

Lula, bivši sindikalni vođa, kandidovao se na prethodnim predsjedničkim izborima 2018. sve dok skandal o korupciji i pranju novca nije umanjiio njegove političke aspiracije. Nakon što je osuđen, poslan je u zatvor, a Bolsonaro, bivši vojni kapetan, osvojio je mjesto u predsjedništvu.

Lula je 2019. pušten iz zatvora nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu protiv njega. To mu je omogućilo da se ponovo kandiduje za funkciju predsjednika.

Nekoliko anketa pokazuje da je trka za predsjednika i dalje tijesna, dajući Luli neznatnu prednost.

Usred duboke političke polarizacije Brazila, oba predsjednička kandidata završila su kampanju u subotu.

U pokušaju da utječe na neodlučne glasače, Lula je u subotu objavio video od 30 sekundi, tvrdeći da su se životi brazilskih porodica poboljšali tokom njegovog vremena na funkciji predsjednika od 2003. do 2010. godine. Obećao je više novih radnih mjesta, povećanje minimalne plate, ponovno pregovaranje o porodičnom dugu, podršku poduzetnicima i pokretanje poslovanja.

Bolsonaro je u subotu uputio 22 obećanja s fokusom na zakon i red, te ekonomski prosperitet zemlje.

U drugom krugu izbora, također će se odlučivati o guvernerima 12 saveznih pokrajina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.