Salkić je podsjetio da šestu godinu zaredom traje organizovana sistemska diskriminacija učenika Bošnjaka na prostoru ovog entiteta, a koja se provodi kroz osporavanje prava na bosanski jezik i onemogućavanje nastave na bosanskom jeziku.

- Ovakvim potezima vlast ovog entiteta krši Ustav Bosne i Hercegovine, Ustav entiteta, Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, ali i Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju ovoga entiteta. Prema ranijim stavovima ključnih međunarodnih organizacija i njihovih predstavnika u Bosni i Hercegovini, vlasti ovog entiteta krše međunarodno pravo, osporavajući Bošnjacima pravo da svoj jezik nazivaju bosanskim.

Sistemska diskriminacija je, nažalost, opšteprihvaćena u ovom entitetu i ona mora prestati, ukoliko želimo da gradimo društvo jednakih mogućnosti. Diskriminacija od ove godine poprima i druge oblike kroz implementaciju zajedničkih nastavnih planova entiteta RS i Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, što je u potpunoj suprotnosti sa sporazumom između Bosne i Hercegovine i Srbije u ovoj oblasti - kazao je Salkić.

Kako je naveo, žalosno je da vlast entiteta RS u Bosni i Hercegovini već godinama odbija razgovor sa roditeljima na ovu temu, te odbija prihvatiti zahtjeve koji su utemeljeni u ustavima i zakonima. On je pozvao sve državne institucije, akademsku zajednicu, organizacije i sve one koji bosanski jezik osjećaju svojim, da učine sve napore kako bi se riješio ovaj problem, te dala podrška djeci i njihovim roditeljima.

- Zajedno možemo pobijediti i ovu diskriminaciju, kao što smo pobijedili i sve one procese koji su se vodili protiv našeg identiteta, jezika i naše domovine Bosne i Hercegovine. Očekujemo da pravosudne institucije po službenoj dužnosti pokrenu istrage i sankcionišu one koji, šireći diskriminaciju i uskraćujući osnovna ljudska prava, krše ustave Bosne i Hercegovine i bh. entiteta RS, te zakone u Bosni i Hercegovini.

Za ovakvo stanje visok stepen odgovornosti snose oni koji su zaduženi za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i oni koji su nametnuli i prihvatili amandmane na Ustav entiteta RS, te ostavili Bošnjake u ovom entitetu bez mogućnosti da u redovnim zakonodavnim procedurama zaštite interese Bošnjaka i spriječe ovakve oblike diskriminacije i kršenja ljudskih prava. Ova diskriminacija pokazuje da mora doći do promjene ustava entiteta RS i stvaranja mogućnosti da se Bošnjaci za svoja prava mogu izboriti kroz institucije, što danas nije slučaj. Pozivamo međunarodne organizacije i institucije, čija je obaveza zaštita ljudskih prava, a posebno prava djece, da prekinu saradnju sa onima koji krše međunarodno pravo i diskriminiraju djecu, što je neprihvatljivo u modernoj i civiliziranoj Evropi. Izostankom  njihove reakcije se daje prećutna saglasnost za provođenje diskriminacije - naglasio je potpredsjednik Salkić.