Američki državni sektretar Mike Pompeo koji je boravio u Briselu početkom ove nedjelje, raspravljao je sa evropskim sagovornicima i o prilikama na Zapadnom Balkanu.

Ovo je potvrdio ambasador Sjedinjenih Država pri Evropskoj uniji Gordon Sondland koji je podvukao da je nedavno imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan, potvrda američke posvećenosti prema regionu.

-Gospodin (Mathew) Palmer će odgovorati direktno državnom sekretaru Pompeu i na Pompeu ostaje da zaduži Palmera oko kojeg pitanja će se on angažirati. Suština je u tome da zaista želimo da se više angažiramo na Zapadnom Balkanu i pomognemo u rješavanju problema koje smo identificirali - izjavio je Sondland novinarima, prenosi Glas Amerike. 

Državni sekretar Pompeo je u toku posjete evropskoj prijestolnici, između ponedjeljka i utorka, razgovarao isključivo sa budućim EU čelnicima koji će dužnost preuzeti od 1. novembra ove godine.

Pompeo se sastao sa nominiranom predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, novoimenovanim predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem kao i budućim visokim predstavnikom EU-a Josephom Borellom, koji će u svom portofoliju imati i dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Prema navodima američkog diplomatskog predavnika u EU Gordona Sondlanda, razgovori oko situacije u regionu Zapadnog Balkana su bili produktivni, te da zvanični Washington, prema Sondlandu "namjerava da blisko sarađuje sa EU-om oko ovih pitanja, te pruži punu podršku".