open-navfaktor-logo
search
Nakon prigovora SAD-a
Vijeće sigurnosti UN-a će u nedjelju održati sjednicu o tenzijama između Izraela i Palestine
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) u nedjelju će održati sjednicu na kojoj će razmatrati eskalaciju tenzija između Izraela i Palestine i izraelskim napadima na Gazu.
14.05.2021. u 12:30
get url
text

Prvobitno je, na prijedlog predsjedavajuće Kine i privremenih članica Norveške i Tunisa, sjednica VSUN-a trebala biti održana danas, ali su Sjedinjene Američke Države (SAD) uložile prigovor uz argument da to ne bi doprinijelo smanjivanju tenzija.

VSUN je potom postigao dogovor da vanredna sjednica o situaciji na Bliskom istoku bude održana u nedjelju. Bit će to treća vanredna sjednica VSUN-a ove sedmice, a u prethodne dvije nije donesena niti jedna odluka, prvenstveno zbog oprečnih stavova SAD-a.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Tenzije su eskalirale nakon što su izraelske snage 7. maja izvele napade na vjernike u kompleksu Al-Akse.

Palestinske grupe su izraelskim snagama sigurnosti dale rok da se do 18 sati 10. maja povuku iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa Al-Akse. Izraelske snage se nisu povukle i nastavile su napade, a palestinske grupe su počele raketama gađati Izrael.

Izraelska vojska je pokrenula napade na Gazu u kojima je od 10. maja ubijeno najmanje 119 osoba, od čega 31 dijete. Ranjeno je 830 ljudi. Uporedo s tim, izraelska policija je uhapsila stotine Palestinaca na teritoriji Izraela.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.