Od septembra je krenula isplata druge tranše od po 100 KM mladima od 16 do 29 godina, ove sedmice je započeta isplata po 750 KM porodicama sa četvero i više djece, od kojih je jedan od roditelja nezaposlen, a finansijska pomoć će biti nastavljena i penzionerima i boračkim kategorijama, dok će po 1.000 KM dobiti i djeca poginulih boraca koja su nezaposlena.

Iz Ministarstva finansija RS-a je danas najavljena i pomoć građanima RS-a sa niskim primanjima.

Sve ove vrste finansijske pomoći, Vlada RS-a je usvojila neposredno nakon što ih je u javnosti obećao predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Iz entitetske Vlade kategorično odbacuju ocjene da ovakve isplate iz budžeta imaju veze sa izborima, a ministrica finansija RS-a Zora Vidović danas je podvukla da se realizuju zbog trenutne ekonomske situacije.

Vidović je izjavila danas u Banjoj Luci da će za četiri mjeseca, do kraja godine, porodicama sa četvero i više djece, od kojih je jedan od roditelja nezaposlen, a od kojih je bar najmlađe dijete maloljetno, biti isplaćivano mjesečno po 750 КM kao vrsta pomoći, dok će naredne godine to biti tretirano kao primanje uz plaćenje poreze i doprinose za šta će iz budžeta biti izdvojeno više od 24 miliona КM.

Ocijenila je da je ovo jedan od najboljih projekata za poboljšanje demografske situacije, te da je ideja o pokretanju projekta za isplatu sredstava za porodice sa četvero i više djece potekla od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ona je navela da se sve ostale isplate realizuju u skladu sa planom, uključujući po 100 КM jednokratne pomoći za mlade koja je u septembru isplaćena po drugi put i najavila da će finansijska podrška biti nastavljena, prvenstveno borcima i penzionerima kojima će još jednom biti isplaćena jednokratna pomoć od 100 КM, kao i da će jednokratnu pomoć od 1.000 КM dobiti djeca poginulih boraca koja nisu zaposlena.