open-navfaktor-logo
search
Poznat po sesijama
Vođa religijskog kulta u Kanadi optužen za seksualno zlostavljanje članica i sljedbenica
Vođa religijske organizacije organizacije vrijedne više miliona dolara optužen je po četiri tačke seksualnog zlostavljanja u Kanadi.
25.01.2023. u 08:24
get url
text

John de Ruiter (63) je desetljećima vodio College of Integrated Philosophy u Edmontonu, zaobilazeći tako brojne kontroverze i optužbe da zapravo vodi vjerski kult, piše Sky News. 

Policija je saopćila kako je "samozvanog duhovnog vođu" uhapsila zbog optužbi za seksualno zlostavljanje četiri žene između 2012. i 2020. godine.

Navodno je određenim članicama svoje grupe rekao da ga je "duh uputio da se s njima upusti u seksualne aktivnosti i da će im to pružiti priliku da postignu duhovno prosvjetljenje".

Vlasti sumnjaju na to da bi moglo biti još žrtava te su pozvale građane da se jave policiji ako imaju kakve dodatne informacije.

Glasnogovornica lidera kulta, Zaba Walker, kazala je za medije da će ga zastupati pravni savjetnik "i da namjerava osporiti ove optužbe na sudu".

De Ruiter je odrastao u ruralnom području kanadske savezne države Alberta te je radio kao stolar i mlađi pastor prije nego što je razvio vlastita učenja.

Sebe je opisao kao "živo utjelovljenje istine", pozivajući hiljade odanih sljedbenika da shvate smisao života kroz "iskrenost njegovog učenja".

Postao je poznat po sedmičnim sesijama na kojima je dugo šutio i samo gledao u svoje sljedbenike.

Novine The Globe and Mail su 2017. godine objavile intervjue s nekoliko njegovih sljedbenika koji su doveli u pitanje njegov seksualni odnos s nekima od njegovih sljedbenica.

Prema Globeu, De Ruiterov sin Nicolas je na internetu pisao o seksualnim odnosima svog oca s udatim ženama koje su članice njegove zajednice. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.