open-navfaktor-logo
search
Dok je radio u KCUS-u
Vranić nije izvršavao obaveze ni kad su bile u pitanju hitne operacije, dobijao je opomene pred otkaz
Kada je "ugledni vaskularni hirurg napustio KCUS", kako su glasili naslovi u medijima nakon odlaska prof. dr. Harisa Vranića iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pretpostavka je bila kako je "otjeran" jer se tobože nije slagao sa načinom rada menadžmenta te zdravstvene ustanove. Sadašnji ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Vranić i sam pokušava javnosti plasirati takvu priču. 
02.09.2021. u 15:16
get url
text

Nedavno je ponovo spominjao svoj odlazak iz KCUS-a uz dodatak da "nije uredu da se niko ne zapita" zašto je medicinski kadar odlazio. Dobra ideja. Pa krenimo onda od Vranića. Šta je prethodlio njegovom odlasku iz KCUS-a? 

VEZANI TEKST - Sve Vranićeve enigme iz KCUS-a: Nekad je "mnogo" radio, imao je čak i nula operacija godišnje

Brojni su pokazatelji da je sadašnji ministar, a tadašnji uposlenik KCUS-a, zaista imao trzavice na relaciji sa nadređnima, ali ne onako kako on pokušava predstaviti javnosti.

Naime, osim što je dolaskom "menadžmenta sa kojim se nije slagao" morao konačno početi raditi, pa je tako sa nula operacija godišnje došao do čak 65 operacija na godišnjem nivou, Vranić je upozoravan i zbog svog neprimjerenog odnosa prema poslu.

U aprilu 2020. godine dobio je pismeno upozorenje pred otkaz ugovora o radu. Tome je prethodio niz prekršaja koje je Vranić počinio: što se više puta nije odazivao telefonskim pozivima za vrijeme pripravnosti da obavi hitne preglede u Klinici urgentne medicine (KUM), nije se odazivao na telefonski poziv kada je bila potrebna hitna vaskularno hirurška operacija rupturirane aneurizme abdominalne aorte. Nije se odazvao da obavi hitni pregled u redovnom radnom vremenu kod pacijenta sa sumnjom na rupturu abdominalne aorte u KUM-u iako je bio raspoređen da u sklopu rada u ambulanti obavlja sve redovne i hitne preglede pacijenata koji su tražili usluge vaskularnog hirurga.

Zatim što nije promptno završio administrativne obaveze u vezi sa hitnom dijagnostikom obradom (CTA) kod pacijenta sa rupturom abdominalne aneurizme čime je bespotrebno usporio proces liječenja pacijenta što je moglo direktno utjecati na uspjeh preživljavanja pacijenta sa ovom dijagnozom.

Između ostalog Vranić, iako je bio dežurni vaskularni hirurg za taj dan - 1. novembar 2019. godine, nije se javljao na telefon pa je pozvan šef Odjeljenja vaskularne hirurgije doc. dr. Nedžad Rustempašić. Pacijentici je bila potrebna hitna operacija. Detaljan opis ovog, ali i drugih slučajeva, možete vidjeti u dokumentu ispod, a iz čega je jasno da je Rustempašić u više navrata morao raditi Vranićev posao kako bi pacijenti koji su životno ugroženi dobili adekvatan tretman. 

VEZANI TEKST - Hvalio se: Koliko je Vranić operisao pacijenata otkako je ministar, da li je to naplaćivao i je li sve bilo po zakonu?

Vranić je otišao iz KCUS-a na lični zahtjev za prestanak radnog odnosa.

Posljednji radni dan u toj zdravstvenoj ustanovi bio mu je 31. juli 2020. godine, potom je bio angažovan u Općoj bolnici "Prof. dr. Abdulah Nakaš", gdje je operisao pacijente i u vremenu dok obavlja dužnost ministra zdravstva u Vladi KS. Inspekcijskim nadzorom nedavno je utvrđeno da ni to nije baš u skladu sa propisima. 

Haris Vranić, disciplinska 2. 9. 2021.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.