open-navfaktor-logo
search
Temelji za Brazil
Vratio kult reprezentacije: Kako je Ćiro Blažević postao selektor Zmajeva, ko ga je podržao, a ko izdao
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sredinom 2008. godine praktično je bila u rasulu.
08.02.2023. u 21:32
get url
text

Najveće zvijezde bh. tima odbile su 1. juna igrati prijateljski meč protiv Azerbejdžana jer je nešto ranije smijenjen Meho Kodro, koji je odbio voditi reprezentaciju u Iran. Na kormilo je, privremeno, uskočio Denijal Pirić, spomenuta utakmica je odigrana, a onda je krenula potraga za novim selektorom.

Tadašnji članovi predsjedništva u sastavu Iljo Dominković, Bogdan Čeko i Sulejman Čolaković imali su svoje planove, svog favorita, ali im je posao tada pomrsio Hamdija Abdić Tigar, tadašnji član Izvršnog odbora FSBiH.

Sjednica IO bila je zakazana za 4. juli 2008. u Banjoj Luci, sve je bilo spremno za promociju novog selektora, ali je uslijedio preokret.

- Šta mislite o Ćiri Blaževiću? - pitao je Abdić prisutne novinare u hotelu Bosna, a nakon podrške pripadnika sedme sile, odmah je uspostavio kontakt sa trenerom svih trenera.

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL 

Sve ostalo je legenda... Mirosalav Ćiro Blažević je 10. jula 2008. imenovan za selektora i praktično preko noći oživio Zmajeve.

Debitovao je 20. augusta protiv tadašnje Bugarske. Izgubio je na terenu (1:2, za goste je dva puta pogađao Berbatov, a za BiH Ibričić), ali je tada dobio bh. fudbal. Ostvarena je pobjeda koja je na kraju naplaćena plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazil...

Ćiro je uspio vratiti publiku na tribine, za svaki meč Zmajeva tražila se karta više, probudio je kult reprezentacije, vratio je nadu u uspjeh i svi su živjeli za upjeh bh. tima. Redale su se pobjede, bilo je i poraza, ali smo iz svakog naučili lekciju.

Izborili smo baraž za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, ali smo zaustavljeni od Portugala, koji je u dva meča doigravanja slavio sa po 1:0.

Upravo je za mečeve baraža vezan i jedan veliki incident u kojem je glavnu ulogu imao sadašnji direktor A reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović. Ćiro ga je optužio za izdaju protiv Portugala!

Legendarni trener tada je tvrdio da je Misimović odigrao ispod prosjeka u prvom meču u Lisabonu, a da je potom odglumio povredu (nije igrao revanš na Bilinom polju, a nekoliko dana kasnije nastupio je u Bundesligi).

VEZANI TEKST - Nije pio zbog oca alkoholičara: Kako se Ćiro Blažević napio zbog Zmajeva

- Ja sam sve vrijeme bio kategoričan da je Misimović u Lisabonu odigrao ispod nivoa, to je činjenica. Ovo da je bio povrijeđen za Zenicu je šuhveli i budali - rekao je tada Ćiro dodavši:

- Da si bio ono što jesi, mi bismo otišli na Svjetsko prvenstvo. Mi nismo zaslužili da ispadnemo. Sine, ako je to tvoj uvjet, ja odlazim, odlazim radi tebe, ti si važniji ovoj reprezentaciji od mene. Selektora ima na sve strane, a takvih igrača ne.

Vidio sam Misimovića u petak na treningu. Bio je odsutan, samo je hodao. Moja je greška što ga nisam ništa pitao. Podsjećao me na ubicu kojeg su angažovali da ubije, ali zbog savjesti se borio sam sa sobom. Neko ga je dobro raz..bao, ali to, hvala Bogu, nisam bio ja. Sa svima sam znao biti grub, ali nikada s njim - ispričao je tada Blažević, a nedugo nakon toga napustio je kormilo Zmajeva.

Definitivno, Ćiro je tada, za nešto više od godinu na klupi BiH, postavio temelje za najveći uspjeh našeg timu u historiji - plasman na Mundijal u Brazil.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.