open-navfaktor-logo
search
Javni forum
WHO: Svijetu je potrebno više od tri ili četiri vrste vakcina protiv COVID-19
Vodeći ekspert Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije pozdravio je u srijedu britansko odobrenje vakcine Pfizer/BioNTech.
02.12.2020. u 22:31
get url
text

Međutim, Mike Ryan rekao je da je potrebno više vakcina i da se do tada moraju poštivati mjere poput nošenja maski u javnosti. Ryan je razgovarao sa epidemiologinjom WHO-a dr. Marijom Van Kerkhove na javnom forumu o COVID-19. Iskazali su nadu u razvoju vakcina, ali su naglasili i potrebu za drugim sigurnosnim mjerama.

- Ne bismo se trebali zaustaviti, treba nam više od tri, četiri vrste vakcine. Moramo povećati proizvodnju, moramo spustiti cijenu. Potrebna nam je vakcina od jedne doze - rekao je Ryan.

Velika Britanija je postala prva država koja je dozvolila upotrebu vakcine Pfizer/BioNtech protiv koronavirusa, nakon kliničkog odobrenja regulatornog tijela države.

Agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) u Velikoj Britaniji, objavila je da je vakcina, koja nudi do 95 posto zaštite od bolesti COVID-19, sigurna za upotrebu.

- I morat ćemo biti vrlo strpljivi jedni s drugima tokom narednih mjeseci. Moramo pratiti ono što sada radimo - rekao je Ryan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.