open-navfaktor-logo
search
Pranje novca
Zaplijenjeno milion maraka: Svih sedam osumnjičenih priznalo krivicu
Trgovali velikim novčanim iznosima, kupujući strane valute konvertibilnim markama i obratno
12.10.2018. u 15:01
get url
text

Svi članovi sedmičlane kriminalne grupe na čijem je čelu Žarko Aleksić (52), u iskazu pred tužiocem Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, priznali su sve što im se u istrazi stavlja na teret, potvrđeno je za Faktor u Tužilaštvu.

Žarko Aleksić, vlasnik mjenjačnice u Ugljeviku, njegov sin Gordan Aleksić (32), kao i Miralem Gajdić, Mirsad i Samir Salihbašić, Šefik Čustić i Admir Ćosić osumnjičeni su za udruživanje zbog činjenja krivičnih djela, nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću i pranje novca.

- Tužilaštvo je predložilo da se za sve osumnjčene odrede mjere zabrane i to zabrana napuštanja mjesta boravišta, obavezno javljanje u policijsku stanicu i zabrana njihovih međusobnih kontakata. Krivični postupak ide dalje - kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Oni su trgovali velikim novčanim iznosima, kupujući strane valute konvertibilnim markama i obratno. Najveći iznosi kretali su se u iznosu oko 100.000 eura.

Podsjećamo, službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom TK, policijom Brčko Distrikta i MUP-om RS-a, izvršili pretres porodičnih kuća, pomoćnih objekata i vozila na području Srebrenika, Gradačaca, Brčko distrikta i Ugljevika. Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta veća količina novca američkih dolara, švicarskih franaka, hrvatskih kuna, danskih kruna i drugih stranih valuta u protuvrijednosti od oko milion KM te automatska puška i pištolj.

Porijeklo novca tek treba biti utvrđeno, ali postoji sumnja da potiče iz nekih kriminalnih aktivnosti, poput pljački. Grupa je funkcionirala tako da je Žarko Aleksić nabavljao novac, a ostali osumnjčeni koji su iz Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta i RS-a, potom su ga preprodavali. Na kraju je novac puštan u legalne tokove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.