open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo u KS
Zaposleni u Hitnoj pomoći i bolnici Jagomir majsku plaću dobili po novom, ostali po starom ugovoru
Zaposleni u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, barem velika većina, i plaće za maj dobili su po starim kolektivnim ugovorima.
07.06.2022. u 07:54
get url
text
get url
text

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije, Sindikata radnika u zdravstvu i Sindikata medicinskih sestara i tehničara, još 28. aprila potpisala je tri ugovora, jedan Granski i dva strukovna kolektivna ugovora koji su u Službenim novinama KS objavljeni 19. maja, a u svakom od njih navedeno je da će se primjenjivati od 1. aprila 2022. godine.

VEZANI TEKST - Forto potpisao kolektivne ugovore radnicima u zdravstvu; Selimić: Održao sam obećanje, nismo se rukovali

Prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, kaže "kako je sada problem naći 50 miliona KM, koliko je potrebno kako bi se ispoštovalo sve što je navedeno u Granskom i dva nezakonita strukovna kolektivna ugovora koje Zakon o radu Federacije BiH ne poznaje".

Nema novca

- Kada smo mi pregovarali sa vlastima u KS, kurir SDP-a nam je rekao da imamo 25 miliona KM i da svoj kolektivni ugovor uklopimo u taj iznos. Međutim, nekoliko dana poslije saznajemo da se u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZOKS) obračunavaju kolektivni ugovori na nivou 35 miliona KM. Odmah smo posumnjali da se nešto dešava, a onda vrlo brzo saznali da prvi režimski sindikat (Sindikat doktora medicine i stomatologije KS) dobija nove koeficijente, ne one koje smo mi dogovorili sa Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS, 0,20 i 0,30, nego se pojavljuju novi 0,40 i 0,60. Nakon toga uslijedilo je da drugi režimski sindikat (Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS) na frku dobija reprezentativnost, pa udovoljavajući i jednima i drugima, konačna cifra po našim saznanjima, na godišnjem nivou, iznosi 50 miliona KM - objašnjava Selimić.

Problem je, kako kaže Selimić, "što tog novca nema u Finansijskom planu ZZOKS, pa se mora ići u njegov rebalans".

- To je bio i razlog zbog kojeg je Vlada KS razvlačila objavu kolektivnih ugovora u Službenim novinama KS. Dakle, imamo tri kolektivna ugovora koja se ne poštuju, a ako se ne poštuju, onda oni kojih se ti dokumenti tiču, imaju pravo tužiti one koji ne ispunjavaju svoje obaveze – kaže Selimić.

VEZANI TEKST - Kolektivni ugovori za uposlene u zdravstvu jučer objavljeni u Službenim novinama KS

Na pitanje, znači li to sada da će Sindikat radnika u zdravstvu KS, tužiti Vladu KS jer ne poštuje potpisane kolektivne ugovore, Selimić odgovara "kako će, ukoliko tako odluči Glavni odbor, poduzeti odgovarajuće pravne korake".

- Neko je rekao da će uz junsku plaću uposleni u zdravstvu dobiti i razliku za april i maj. No, tako isto rečeno je i prošlog mjeseca. Imamo obećanja koja se ne poštuju za nešto što je potpisano, a ne provodi se. Dakle, ako Glavni odbor odluči, mi ćemo svoja prava tražiti na sudu. Koga ćemo, ako se tako odluči, tužiti, pa Vladu KS, jer ona je ta koja odlučuje kako će se novac raspoređivati - istakao je Selimić.

No, prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, kaže "kako nije tačno ono što navodi Selimić kao razlog kašnjenja primjene novih kolektivnih ugovora".

- Nije tačno da se radi o toj cifri (50 miliona KM), uopće ta informacija nije tačna. Da bi se novi kolektivni ugovori počeli primjenjivati Skupština KS mora uraditi rebalans budžeta, nakon čega će biti sve uredu - kazao nam je kratko Hočko.

VEZANI TEKST - Vranić obećao, pa nije ispunio: Radnica koja ide u penziju, umjesto 2.500, dobit će 1.046 KM

A, da su neki zaposleni u zdravstvu KS, majske plaće ipak dobili po novim obračunima, otkrio nam je prvi čovjek Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS.

Rebalans budžeta

Kako nam je kazao Elvedin Vatreš, "zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS i u Psihijatrijskoj bolnici KS Jagomir, majske plaće dobili su po novim kolektivnim ugovorima".

- Veće organizacione jedinice moraju sačekati rebalans Finanijskog plana ZZOKS. Očekujem da ćemo svi ostali, već junske plaće dobiti također po novom obračunu. Mislim da će do kraja mjeseca cijeli posao biti završen. Ne mislim da je neko ovim htio napraviti neku nepravdu. Bilo je nešta viška novca koji se prebacio na račun, pa su uposleni u Hitnoj pomoći i Jagomiru dobili uvećane majske plaće. Savjetujem organizacionim jedinicama da naprave potrebne izmjene i tabele pošalju prema ZZOKS, kako bi se napravio rebalans, Skupština KS potom usvojila, i kako bi sve bilo urađeno na vrijeme. Imam osjećaj da se pojedinci bave opstrukcijom umjesto da rade svoj posao - naveo je Vatreš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.