Utorak, 26.09.2023.
FOTO: Anadolija

Zasjedala Operativna grupa: Upozorenje Vijeću ministara BiH, migranti ne mogu u Biru

U Bihaću je rano jutros održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu zbog novonastale situacije koja vodi prema humanitarnoj katastrofi na lokaciji Lipa, koju je Vijeće ministara BiH proglasilo privremenim prihvatnim centrom za migrante.

Iz Operativne grupe navode da su, s obzirom na to da Ministarstvo sigurnosti BiH nema izlaza iz novonastale situacije koja je prouzrokovana nekoordiniranim postupanjem nadležnih domaćih i međunarodnih institucija za upravljanje migracijama, a sve u cilju zaštite građana USK tako i migranata koji borave na lokaciji Lipa, donijeli nekoliko zaključaka.

- Upozoravamo Vijeće ministara BiH na činjenicu, prema operativnim saznanjima sa terena sa kojima raspolažemo, da bilo kakva odluka o povratku migranata u bivšu tvornicu Bira izaziva ogromnu uznemirenost građana, a to potvrđuje njihovo svakodnevno okupljanje (više od 500) i samoorganizovanje, te su spremni vlastitim tijelima i drugim preprekama spriječiti dolazak migranata u bivšu tvornicu Bira u Bihaću. U razgovorima ističu da ne žele ponovo proći sve strahote koje su trpjeli prilikom boravka ilegalnih migranata u bivšoj tvornici Bira koja se nalazi u urbanom dijelu grada, među njihovim kućama. Napominjemo da bivša tvornica Bira nema nikakve uvjete za prijem tolikog broja migranata, da je ista u samom centru grada, da je jako blizu glavne saobraćajnice, okružena sa nekoliko benzinskih pumpi i da ne postoji minimum sigurnosnih uvjeta za boravak ilegalnih migranata - navodi se u zaključcima današnjeg sastanka.

Iz Operativne grupe traže da Kantonalna uprava civilne zaštite i Služba za civilnu zaštitu Grada Bihaća stave na raspolaganje materijalno-tehnička sredstva i ljudske resurse kojima raspolažu i pruže pomoć za boravak ilegalnih migranata na lokaciji Lipa.

- Osuđujemo postupke međunarodne organizacije IOM koja je 21. decembra, nakon zvaničnog proglašenja privremenog prihvatnog centra Lipa od strane Vijeća ministara BiH, isti napustila te ostavila 1.400 migranata bez ikakvih uvjeta za boravak, a posebno osuđujemo čin demontaže postojećih šatora u privremenom prihvatnom centru Lipa prilikom neuspjelog pokušaja relokacije ilegalnih migranata van teritorije USK, te je time dovela ilegalne migrante u još nehumanije uvjete boravka na lokaciji Lipa - dodaje se.

Operativna grupa poziva međunarodne organizacije IOM, UNHCR i DCR da se vrate na lokaciju Lipa u kojem boravi više od 900 ilegalnih migranata na otvorenom, na temperaturama ispod nule, kako bi se spriječila humanitarna katastrofe koja prijeti, shodno njihovoj misiji praćenja migranata na njihovom putu i pružanja osnovnih životnih uvjeta dostojnih čovjeka.

- Zadužuje se Crveni križ USK da svakodnevno koordinira podjelu obroka za ilegalne mighrante u privremenom prihvatnom centru Lipa, te da koordinira humanitarno djelovanje nevladinih organizacija i pojedinaca unutar centra kao i na cijeloj teritorija USK uključujući lokalne domaće i strane humanitarne organizacije.

Uputili su poziv i predložili Vijeću ministara BiH da podhitno iznađu novu lokaciju van teritorije USK za relociranje i smještaj ilegalnih migranata koji trenutno borave na lokalitetu Lipa.

- Kao jedno od brzih i hitnih rješenja predlažemo da Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica BiH, ilegalne migrante sa lokacije Lipa privremeno izmjesti u prazne azilantske kampove Salakovac i Delijaš na 90 dana dok traju radovi na privremenom prihvatnom centru Lipa.

Tražimo od Vijeća minsitara BiH da putem Ministarstva sigurnosti BiH finalizira aktivnosti za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra Lipa kod Bihaća kao već proglašenog zvaničnog prihvatnog centra za ilegalne migrante, te da hitno već od danas započnu aktivnosti koji su neophodne, a odnose se na postavljanje kontejnera za smještaj migranata i to na način da se dislociraju kontejneri iz bivše tvornice Bira na proglašenu lokaciju prihvatnog centra Lipa.

Pozivaju i nadležne institucije BiH, posebno nadležna tužilaštva da u okviru svojih nadležnosti preispitaju rad i postupanje Službe za poslove sa astrancima i Ministarstva sigurnosti BiH prilikom nekoordiniranog pokušaja relociranja migranata sa lokacije Lipa van teritorije USK čime je usložnjena zdravstveno-epidemiološka i sigurnosna situacija na području USK, posebno na lokalitetu Lipa i time prouzrokovana ugroženost života ilegalnih migranata njihovim boravkom na ovoj lokaciji.

- Tražimo da se ispita zakonitost odluka Vijeća ministara u pogledu proglašavanja privremenih prihvatnih centara na području USK. Tražimo da se putem Službe za poslove sa strancima izvrši deportacija svih ilegalnih migranata kojima je istekla potvrda o boravku na teritoriji BiH. Na ovakvo postupanje nas obavezuju zaključci i odluke Skupštine USK u kojima je između ostalog navedeno da se smatra neprihvatljivim postupanje po instrukciji Ministarstva sigurnosti BiH, a koje se odnosi na privremeno premještanje ilegalnih migranata iz šatorskog kampa Lipa u bivšu tvornicu Bira u Bihaću, kao i stav Skupštine USK da se ne prihvata povratak ilegalnih migranata u bivšu tvornicu Bira u Bihaću, zbog njenog položaja i zbog već viđene narušene sigurnosti i zdravstveno-epidemiloške situacije građana i njihove imovine - zaključak je današnjeg sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u USK.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh