open-navfaktor-logo
search
Traži se pomoć države
Zašto je privremeno obustavljena proizvodnja u srebreničkoj fabrici pomfrita
Fabrika za proizvodnju pomfrita u Srebrenici privremeno je zatvorena zbog rasta cijena krompira, folija, struje i bili smo prinuđeni da zaustavimo proizvodnju jer bismo samo pravili gubitke - kazala je Nada Pavlović, menadžerica prodaje srebreničke fabrike.
25.01.2022. u 07:53
get url
text
Fabrika pomfrita, Srebrenica
Fabrika pomfrita, Srebrenica

Fabrika pomfrita u Srebrenici otvorena je 2019. godine, a investitor je Grin grupa Bosna iz Turske, ali na tržište su izašli tek u martu 2021. godine. Kada je krenula proizvodnja, bilo je zaposleno oko 20 radnika iz Srebrenice i Bratunca.

- Kada smo krenuli sa proizvodnjom, zaposlili smo još radnika i radili smo u tri smjene jer su se na tržištu tražili naši proizvodi ne samo u Bosni i Hercegovini, već je krenuo izvoz za Srbiju i Crnu Goru - pojašnjava Nada Pavlović.

Bio je to uspješan početak rada fabrike i krenuo je izvoz, a sada je firma privremeno zatvorena.

- Cijene krompira i ostali potrebnih sirovina porasle su dva do tri puta. Rasla su i cijene folija, kutija, goriva, električne energije i svega što nam je bilo potrebno za proizvodnju. Uvozili smo industrijsku sortu krompira "fontana" iz Njemačke i to nam je bilo preskupo, pa smo pokušali da sami uzgajamo ovu vrstu krompira, koja se nigdje ne uzgaja u Bosni i Hercegovini. Pokušali smo smanjiti naše troškove i prošle godine smo pokrenuli projekat sa firmom Agrofarmer iz Janje. Sa ovom firmom smo posadlili krompir na 40 hektara. Planirane količine nismo dobili, zbog suše i ono malo krompira što smo dobili nastavili smo sa proizvodnjom pomfrita, koji je brzo nestao i morali smo ponovo uvoziti krompir iz Njemačke. To je bilo preskupo za uvoz, pa se investitor odlučio da obustavi proizvodnju – ističe Pavlović.

Kada smo zapali u probleme, dodaje naša sagovornica, tražili smo pomoć od entitetskih vlada i nadležnog ministarstva na nivou BiH.

- Nije samo krompir poskupio iz Njemačke već su porasli i svi drugi troškovi koji prate uvoz od carinskih troškova i morali smo da plaćamo uz to i prevelmane. U nekoliko navrata smo se obraćali svim nadležnim institucijama u BiH da nam daju odobrenje na kvote prevelmana, kako bi se smanjili troškovi prilikom uvoza, dok ne dobijemo svoj krompir ove godine kojeg ćemo ponovo posjati na 40 hektara u Janji i još u nekim mjestima u BiH. Investitor je zbog svega rečenog 21. januara donio odluku da privremeno zaustavi proizvodnju, ali je osigurao dodatna sredstva za proizvodnju krompira u BiH – kazala je Pavlović.

Kako nam je pojasnila  Pavlović, privremeno zatvaranje fabrike znači obustavljanje proizvodnje na "nekoliko sedmica" da se smanje troškovi i onda će pokušati ponovo kod nadležnih institucija da im pomognu u nastavku proizvodnje.

- Na prvom mjestu je osiguranje subvencija za naše kooperante koji će biti iz oba entiteta jer želimo da nastavimo sa proizvodnjom potrebnih sirovina u Bosni i Hercegovini. Veoma nam je bitna pomoć Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje nam treba dati odobrenje na kvote za uvoz krompira i oba entitetska ministarstva poljoprivrede koji bi dali kooperantima podsticaje za proizvodnju krompira. Investitor je uložio u srebreničku fabriku pet miliona eura i ulagat će još, ali nam treba i pomoć države jer to su problemi koju mi ne možemo rješavati – upozorava Pavlović.

U fabrici pomfrita radili su do privremenog zatvaranja 82 radnika računajući zaposlene u kancelarijama u Sarajevu i Banjoj Luci.

- Svi radnici iz proizvodnje više ne rade, osim nekoliko njih u administraciji. Hoće li oni nešto dobijati od Biroa za zapošljavanje, to ne znam, ali čim se pokrene ponovo proizvodnja, mi ćemo vraćati u fabriku svoje radnike. Mi smo dali radnicima određene bonuse na plaću prije obustavljanja proizvodnje – ističe Nada Pavlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.