Međutim, sve je više biciklista i onih sa električnim romobilima koji se po šetalištima u Sarajevu, gdje je zabranjen saobraćaj, slobodno vozaju i ugrožavaju sigurnost pješaka. Sve češće dolazi i do povreda pješaka, a zatim dođe do svađa pa čak i tuča jer u takvim situacijama najviše se nađu djeca vozeći bicikl ili romobil po šetalištima. Općinsko vijeće Centar zatražilo je od policije da spriječe vožnju biciklista u Ferhadiji i Titovoj ulici.

Obratili smo se MUP-u Kantona Sarajevo i rekli su da je biciklistima i onima koji voze romobile zabranjena vožnja po pješačkim zonama. 

- Vozači bicikla smiju da se kreću samo po onim saobraćajnim površinama po kojima je kretanje dozvoljeno. Vozač bicikla ako prekrši ovu zabranu, predviđena je novčana kazna 40 maraka, a ako je prekršajem izazvana saobraćajna nezgoda, učinilac prekršaja kaznit će se novčanom kaznom od 50 do 200 maraka – odgovorili su iz MUP-a Kantona Sarajevo, ne precizirajući odnosi li se isto to i na vozače romobila.

Još se samo čeka da policija počne naplaćivati kazne jer do sada nije zabilježen ni jedan slučaj da je neko sakcionisan za vožnju biciklom, ili romobilom, na šetalištima širom Sarajeva.