open-navfaktor-logo
search
Naličje bh. turizma
Zašto su prihodi od boravišne takse u Neumu mali, ko može stati ukraj malverzacijama?
Početkom augusta iz Neuma stizale su vijesti kako je druga pandemijska turistička sezona uspješna, "popunjenost kapaciteta je skoro 100 posto, na jedinom bosanskohercegovačkom gradu na Jadranu odmaraju se hiljade gostiju..." 
27.10.2021. u 09:03
get url
text

VEZANI TEKST - Špica sezone u Neumu dobra, podsezona ovisi od epidemioloških mjera

- Trenutno je u Neumu približno 15.000 gostiju, iako je teško dati tačne podatke i brojke u ovom trenutku - kazao je tada za Fenu Dragan Jurković, načelnik Neuma.

To je lice turističke sezone u Neumu, a naličje je prije nekoliko dana otkrio pomoćnik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-netervanskog kantona (TZHNK) Semir Temim naglasivši kako je situacija kad je u pitanju prijava gostiju i naplata boravišne takse "najblaže rečeno katastrofalna".

- Općina Konjic je na našu stranicu ove godine prijavila veći broj noćenja od Općine Neum, što znači da ne prijavljuju goste turističkoj zajednici - kazao je Temim.

Iako je popunjenost smještajnih kapaciteta u Neumu bio skoro pa na maksimalnom nivou, TZHNK je na ime uplate boravišne takse za period od 1. januara 2021. do 24. oktobra 2021. iz Neuma ostvarila prihod od svega 51.687 KM.

Da je situacija s naplatom boravišne takse loša, potvrdio je za Faktor i direktor TZHNK Andrija Krešić.

VEZANI TEKST - Temim: Općina Konjic Turističkoj zajednici HNK prijavila više noćenja nego Neum

- TZHNK ima sistem prijave gostiju kojim smo htjeli olakšati hotelijerima i ostalim koji nude smještaj. Najlošije su to prihvatili u Neumu, dio uplaćuju, dio ne. Situacija je zaista katastrofalna, kao što je to već rekao kolega Temim. Nama nenormalno postaje normalno. Hotel uredno naplati boravišnu taksu gostu koju bi trebao proslijediti TZHNK. Nažalost, u posljednjih pet-šest godina uplaćuje se svega 20 do 25 posto boravišnih taksi na teritoriji HNK - govori Krešić.

Kako ističe, TZHNK tu praktično ne može ništa uraditi.

- TZHNK nema mehanizme da utječe na poslovanje turističkih objekata, to je u nadležnosti inspekcijskih službi. Njihovim pojačanim radom na terenu povećali bi se prihodi od uplaćenih boravišnih taksi - naglasio je Krešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.