Radi se o novoizgrađenim prostorijama koje su namijenjene za nesmetan rad Medžlisa. Izgradnja i opremanje objekta se odvijala u nekoliko faza.

- Okončani su svi radovi i danas vidimo jedan moderno izgrađen i opremljen objekat. Podržavali smo njegovu izgradnju skoro u svim fazama, od grubih radova, pa do utopljavanja. Uvijek se dodatno obradujemo kada vidimo rezultate našeg rada, pogotovo kada se radi o objektima koji okupljaju mladost i koji služe svojoj svrsi. Muftijstvo banjalučko i MIZ Ključ spadaju u aktivnije aplikante prema Ministarstvu i naša podrška nije izostala - kazao je ministar Ramić prilikom otvaranja objekta.

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović ukazao je na značaj ovog objekta i da je Muftijstvo bogatije za prostorije gdje će i buduće generacije imati mogućnost edukacije, obrazovanja i mjesto gdje će vrata vjernicima biti uvijek otvorena. Zahvalio se pojedincima i institucijama koje su pomogle u realizaciji projekta. Istakao je neophodnu institucionalnu saradnju po uzoru na Muftijstvo banjalučko i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.