open-navfaktor-logo
search
Radi se više poddionica
Završetak izgradnje magistralne ceste Neum - Stolac početkom 2022. godine, a onda tehnički prijem
Izgradnja magistralne ceste Neum - Stolac, koja će povezati bosanskohercegovačko more sa ostatkom zemlje, trebala bi biti završena početkom naredne godine, kazali su nam u JP Ceste Federacije BiH.
14.02.2021. u 19:00
get url
text
Neum-Stolac
get url
text

Dodaju da je vrijednost projekta 72 miliona KM.

- Kada je riječ o izgradnji magistralne ceste Neum - Stolacm okončani su radovi na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac, dužine 12 kilometara, kao i na poddionici Prapratnica - Hutovo u dužini od 2,5 kilometra, uključujući i tunel Žaba 975 metara. U toku su radovi na poddionici Stolovi - Drenovac, ukupne dužine 8,95 km. Radovi su započeli u oktobru 2019. godine, a trenutno su u fazi izvođenja gornjeg stroja ceste. Asfaltirano je 6,2 km od ukupno 8,95 km. Preostali radovi su privremeno obustavljeni zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Očekivani završetak svih radova na ovoj poddionici je april ove godine - navode iz JP Ceste Federacije BiH.

Dodaju da su u toku radovi na poddionici Broćanac - Prapratnica u dužini od tri kilometra, uključujući i radove na raskrsnicama Babin Do i Oskrušnica.

- Radovi su započeli u maju 2020. godine, a očekivani završetak svih radova na ovoj poddionici je 01.8.2021. godine. U toku su radovi na poddionici Hutovo - Cerovica (LOT 5), ukupne dužine pet kilometara i poddionici Cerovica - Stolovi (LOT 6), ukupne dužine 4,95km. Radovi su započeli u oktobru 2020. godine i trenutno se izvode zemljani radovi. Predviđeni rok završetka kompletnih radova na ovim poddionicama je januar 2022. godine - kazali su nam u JP Ceste FBiH i dodali:

- Može se zaključiti da bi ugovoreni radovi na svim dionicama i prema ugovorenim rokovima trebali biti okončani početkom 2022. godine, nakon čega će se podnijeti zahtjev za tehnički prijem. Vrijednosti projekta izgradnje magistralne ceste Neum - Stolac je 72 mil. KM. Također se vode aktivnosti oko izgradnje obilaznice Stoca, gdje zajedno sa općinom tražimo rješenje za trasu buduće obilaznice.

Podsjećanja radi, u aprilu 2018. godine počela je izgradnja magistralne ceste Neum - Stolac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.